Коронавирусната криза ще тласне Европа в по-дълбока рецесия, отколкото първоначално се смяташе, заявиха от Европейската комисия. Все пак се очаква някои икономики да се справят по-добре от други.

Икономиките в еврозоната ще изпаднат в по-дълбока рецесия тази година, отколкото се смяташе първоначално, а възстановяването през 2021 г. ще бъде по-малко стабилно, според актуализирана икономическа прогноза, публикувана от Европейската комисия.

Преработената прогноза прогнозира, че икономиката на 19 държави, които използват еврото, ще се свие с 8,7% през 2020 г., преди да се възстанови с 6,1% през следващата година.

За 27-те държави, от които се състои ЕС, се очаква среден спад от 8,3% през 2020 г., преди нарастване с 5,8% през 2021 г.

Това означава, че 2021 г. за Европа ще бъде по-лоша, отколкото преди глобалната пандемия от COVID-19, принудила нациите по целия свят към блокиране, което драстично намали търговията.

През май Комисията прогнозира общ спад от 7.7% през 2020 г. и отскок от 6.3% през следващата година.

“Икономическото въздействие от блокирането е по-тежко, отколкото първоначално очаквахме”, заяви вицепрезидентът на Комисията Валдис Домбровскис в изявление, публикувано с актуализираните прогнози.

“Лятната прогноза показва, на първо място, че пътят към възстановяване все още е изпъстрен с несигурност”, заяви еврокомисарят по икономиката на ЕС Паоло Джентилони на пресконференция в Брюксел. “Очакваните разлики между държавите-членки също се оказаха по-големи”, заяви той.

Очаква се икономиките на Франция, Италия и Испания да се свият с над 10%, преди да направят частично възстановяване през следващата година.

Германия – най-голямата икономика в Европа се очаква да претърпи сравнително леко свиване през тази година от 6,3%, последвано от възстановяване от 5,3% през 2021 година.

Холандия и Полша също могат да очакват по-малко екстремни свивания, се посочва в доклада.

“Реакцията на политиката в цяла Европа помогна за намаляване на удара за нашите граждани, но това очертава и историята на увеличаване на различията, неравенството и несигурността”, заяви Джентилони.

“Ето защо е толкова важно да се постигне бързо споразумение относно плана за възстановяване, предложен от Комисията – да вложим както ново доверие, така и ново финансиране в нашите икономики в този критичен момент”, добави той.

Преработените прогнози се основават на редица „критични предположения“, включително на това да няма втора вълна от инфекции, които да предизвикат подновени мерки за блокиране.

Като основен риск докладът посочва безработицата, корпоративните фалити, липсата на споразумение между Обединеното кралство и ЕС и нарастващата интензивност на огнището на коронавируса в САЩ.

“На глобално ниво все още нарастващият процент на инфекции, особено в САЩ и развиващите се пазари, влошава глобалните перспективи и се очаква да действа като спънка за европейската икономика”, се казва в доклада.