„Премиерът прехвърли отговорността за случващото се в държавата върху НСО. Твърде елементарно, г-н премиер. Отговорността е ваша“. С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към министър-председателя Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

В декларация от името на парламентарната група Нинова отправи нова порция критики към управляващите, коментирайки вчерашните протести, както и акцията на прокуратурата в сградата на президентската институция.

„Вчера се случи нещо безпрецедентно в президентската институция. Тежковъоръжените представители на органите на реда, както и показните действия на органите на съдебната власт, са удар по върховенството на закона, по Конституцията и правовия ред на страната“, смята Нинова.

Според нея, за последните 10 години, участвайки в различни коалиционния формати, управляващите от ГЕРБ са причинили „разграждане на държавността“. Институциите не работят, България е сред най-корумпираните страни в Европа. У нас бедността и неравенствата са най-високи. Децата ни слизат все по-надолу в класациите по грамотност. Демографската катастрофа е факт. Поставихте ни на унизителното 111-то място по свобода на словото. И най-вече – създадохте мафиотско-олигархичен модел на управление и всеки, който се противопостави, е гонен, уволняван, преследван и компрометиран“, продължи с критиките Корнелия Нинова.

Тя поздрави „за смелостта и волята“ всичко хора, излезли на протест вчера“ и призова: „Нека всички, желаещи промяната, без оглед на партийните си интереси, се обединим. Не става дума за партийните или лични рейтинги, а за България“.

Нинова припомни, че предстои скоро групата ѝ да вкара вота на недоверие срещу правителството на тема корупция и се обърна към депутатите: „Мислете – математическият сбор от 121 тук, вътре, или енергията на хиляди навън“.