Стотици румънски пациенти с коронавирус напуснаха болниците след решение на съда срещу задължителната хоспитализация, след като парламентът реши да приеме нов закон за налагане на изолация на фона на скока на инфекциите.

Законодателите гласуваха в подкрепа на новото законодателство, което предвижда кога хората могат да бъдат поставени под карантина или задължителна самоизолация, информира БГНЕС.

Законът позволява на тези под карантина да оспорват решението в съда.

"Ние приемаме този закон, който ще ограничи някои права и свободи, но го правим, за да защитим животи", заяви Йоан Купса, депутат от управляващата либерална партия.

Решението на парламента следва решение на Конституционния съд, което влезе в сила миналата седмица.

Съдът реши, че хоспитализирането и карантирането на хора без или само с леки симптоми на COVID-19 нарушава основните им права и това не може да стане само с правителствен указ.

В резултат на решението 624 пациенти, които са тествани положително за новия коронавирус, са поискали да напуснат болниците и сега рискуват да предадат болестта в своите общности, заяви здравният министър Татару.

Освен това повече от половината от 50 000 души, подложени на задължителна самоизолация след завръщането си от чужбина, са напуснали домовете си в нарушение на препоръките на лекарите, добавя Татару.

Румъния, която е една от най-бедните членки на ЕС, отчете 614 нови случая на заразяване през изтеклото денонощие, което е най-голямото увеличение на ден от началото на пандемията в страната.

Общият брой на заразите в страната с население от около 20 милиона души достигна 30 789, докато 1834 души са починали.