Какво е да завършиш средното си образование, включително да се подготвяш за матури и да стягаш абитуриентски бал в условията на извънредно положение заради разпространението на коронавирус? Като в същото време станеш и новата носителка на титлата за най-красива русенка в кризисни условия, когато конкурсът се провежда за първи път на открито, през лятото, а не през зимата, и то при стриктни мерки за дистанция. Всичко тези исторически моменти и уникални преживявания в нестандартна обстановка натрупа само в рамките на няколко седмици 18-годишната Цвета Атанасова. Ученичката, която завърши с отличие Националното училище по изкуствата, ще бъде запомнена като коронованата в условията на Ковид-19 Мис Русе 2020. По време на конкурса, който се проведе в сряда вечерта в комплекс „Овчарска лъка“ на Текето с водещ Ралица Константинова, красота, усмивки и стройни фигури мериха 8 претендентки за короната. Сърцето на журито с председател мениджърът на балет-шоу „Фламинго“ Цветелин Ненов грабна високата 174 см Цвета със завидните си мерки 84/60/91. На второ място се класира Петя Георгиева, която доби популярност с участието си в тв формата „Гласът на България“, а на трето остана Любомира Керемидчиева, която със своята харизма и ненадминат чар спечели сърцата на спонсорите и бе окичена с повечето ленти като тяхно лице. Красавиците дефилираха в три кръга, като показаха спортно-елегантните рокли на „Претенции“, бански костюми на „Сити фешън“ и ненадминатите дизайнерски тоалети на модна къща „Елена Христова“.
Истината е, че исках да участвам в конкурса още миналата година, но изтървах срока
смее се новоизбраната Мис. През 2019 година нейна приятелка се записала и покрай нея Цвета също решила да пробва късмета си, но закъсняла с кандидатстването. Както обаче казва известната поговорка - „Всяко зло - за добро“, защото пропускът миналата година се оказал билет за победата през 2020 година. Признава, че и тази година била на ръба да изтърве крайния срок за записване, а и научила съвсем случайно, че върви кастинг покрай приятели, които й пратили обявата. По време на подготовката за конкурса научава, че и тази година в надпреварата за чар и грация има записана друга нейна приятелка - 18-годишната Петя, която доби популярност с певческия си талант и гласови възможности, които показа по време на участието си в „Гласът на България“ като част от отбора на Камелия.
Толкова се развълнувах, че стъпах накриво и щях да падна
щом научих, че съм избрана за победителка и ми слагат короната. Това без съмнение е нещо ново, нещо, което не съм изживявала досега, и в действителност ме накара да почувствам много радост, бушуващи емоции и вълнение, споделя Цвета. 
Тя е изключително благодарна за подкрепата на своите приятели, които са влезли в ролята на нейна агитка по време на конкурса и са й дали много увереност. Липсвали родителите й, които не успели да присъстват и проследят събитието на живо, но Цвета разказва, че ги е държала непрекъснато в течение, макар и дистанционно - изпращала им снимки между различните кръгове, по време на които участничките дефилират, а те са й стискали палци.
Това, което ме провокира да се запиша за участие, е желанието да опитам нещо ново, да се впусна в нещо непознато, разказва Цвета и си личи, че въобще не съжалява за решението си.
Отличната пианистка вече е приета в Националната музикална академия и мечтае един ден да концертира и да преподава на деца
Свиря от 6-годишна, като сама изявих желание да ходя на уроци по пиано и родителите ми проявиха разбиране и ме записаха. Много ми хареса, а и явно ми се отдава, след като толкова години вече се занимавам с това, като съм печелила множество конкурси и награди, разказва Цвета, която не е имала съмнение, че пианото е нейното призвание и през годините не й е минавало през ум да го загърби. Затова и без много да се двоуми, избира Училището по изкуства. Тя е част от първия випуск ученици, които са записани още от 1 клас и е неотлъчно 12 години в неговите редици. Споделя обаче, че няма класация с най-ценните си отличия и завоювани призове, а за нея всяка изява и стъпване на сцена е безценен опит. Посочва, че сред по-значимите са концертите и конкурсите, на които участва във Варшава и Букурещ. Няма и любимо музикално произведение, но се възхищава на композиторите Шопен и Рахманинов. Казва с усмивка, че действително важни за живота й събития са белязани от извънредната ситуация около коронавируса, като определено завършването на училище и дистанционното обучение са най-съществените от тях.
Понякога и 8 часа прекарвах в учене пред екран, след което въобще не исках да докосвам телефон
разказва Цвета. 
Според нея минаването в онлайн форма на обучение в никакъв случай не е направило ученето по-леко, напротив - преподаватели са били много строги, подготвяли са много тестове и материали, за да могат техните възпитаници да се справят отлично на матурите. От друга страна, учениците са се изморявали и натоварвали допълнително от екрана на електронните устройства, като самата тя признава, че неведнъж е имала болки в очите. А че са успели в начинанието си, е видно - Цвета изкарва 5.51 на матурата по български език и литература, на практиката по музика - завидната оценка 5.93, а на теория - 4.85. Високите резултати са трамплин за продължаване на обучението й в Националната музикална академия, където наесен ще слуша първите си лекции. В столицата нейна опора и безценна компания ще бъде 4 години по-голямата й сестра, която учи икономика в Софийски университет. Цвета с радост споделя, че с нея са много близки и тя се е превърнала в неин пример за подражание. Мечтае един ден да съчетава преподаването и концертирането като изпълнител.
Иска ми да се преподавам на малки деца, за да им покажа, да им разкрия света на изкуството, мечтае Цвета. Най-красивата русенка за 2020 година посочва, че досега не е имала съседски неволи покрай свиренето на пиано, което е неизменна част от нейното ежедневие. Може би това се дължи на факта, че живее в къща и от другите хора в сградата не я дели само тънка стена, както е в повечето апартаменти. Чувала е обаче немалко оплаквания от притеснени свои съученици, които редовно страдали от съседски забележки заради „вдигания шум от свирене“. 
При мен, за щастие, дори е точно обратното и всъщност имам положителен пример. Съседи с малки деца ми споделиха, че щом започна да свиря, малчуганите им се кротват и застиват да слушат, с което осигуряват глътка въздух за родителите си, смее се Цвета.
Предпочитам разговори по телефона, а не чатове, а щом съм навън, въобще не се докосвам до него
споделя красивата Цвета и разчупва превърналото се в норма тийнейджъри и млади хора да не отлепват очи от все по-обсебващите смарт устройства. Не крие, че за част от връстниците й, които предпочитат да си комуникират чрез съобщения и безброй емотиконки посредством различните онлайн приложения, това изглежда странно. Тя обаче оценява важността на това да чуеш човека, с когото общуваш, както и да се насладиш на мястото и компанията, в която се намираш, вместо да пропилееш времето си в снимане и публикуване в социалните мрежи.
Наистина не си докосвам телефона, когато съм навън. Неприятно ми е, когато видя как масово хората са на телефона. Имам профили в социални мрежи, проверявам ги, но това става вечер, когато съм вкъщи, а не докато съм навън с приятели, споделя Цвета. Обяснява, че държи на приятелите си и това да изживее с тях разходка, излизане на клуб или обикновен разговор. Затова споделя, че не музиката е важна и слуша различни стилове, а хората, с които се намира. Единствено признава, че е по-далеч от метъл звученето. 
Като носителка на титлата Мис Русе Цвета ще представи града на националния конкурс Мис България, който обаче заради непредвидимата обстановка никой не смее да насрочи с твърда дата. А самата тя е свикнала да преодолява нестандартни условия, затова не се притеснява от неяснотите.