Най-важното, което съм научила от баща ми, е, че човек трябва да е верен на своята собствена природа и че „Щастието помага само на подготвения ум“. Това каза вчера пианистката със световна слава Мариета Петкова, която направи дарение за талантливи ученици в училището на своя баща - именития учител по химия Яким Петков. Ученици и преподаватели от СОУ „Христо Ботев“, където 37 години е учителствал химикът, се събраха за среща с неговата дъщеря. Възпитаници и колеги на Яким Петков разказаха за неговата обаятелна личност и всеотдайната му натура на учен и преподавател, създал кабинет по химия, признат за най-добър в страната, и светеща периодична таблица, която работи и до днес. 
С него успяхме да възстановим паралелките по биология, припомни директорът на СОУ „Христо Ботев“ Теодор Коцев и благодари за жеста на Мариета Петкова. Тя подари по-голямата част от приходите по време на нейния благотворителен концерт в рамките на фестивала „Мартенски музикални дни“. Парите - 2250 лева - ще подпомогнат даровити деца от училището, когато трябва да пътуват до други градове за участие в олимпиади и други форуми. Пианистката връчи грамотата за първото място в олимпиада по химия на седмокласника Калоян Станчев. 
Мариета Петкова направи дарение и на училището, което самата тя е завършила - Музикалното училище, като сумата също е предназначена за подкрепа на талантливи ученици.