Facebook отново има проблеми. Този път те са свързани с недоволство на много рекламодатели и правозащитни организации, които искат от компанията повече усилия в битката срещу речта на омразата и фалшивите новини. Срещите на компаниите с Марк Зукърбърг обаче не дават резултат, съобщава организацията Free Press.

Тя, заедно с представители на няколко други организации, са провели среща със Зукърбърг, като я определи като "разочароваща". Организациите обявиха, че Зукърбърг не е казал нищо, което да ги "убеди", че ще се вземат мерки.

Вместо това са им били казани познати, вече стари идеи и "опорни точки, които ни повтарят без да изпълнят исканията ни". Представителите на организациите обявяват още, че според тях Зукърбърг е запазил позицията си да защитава расистките групи, която изказва "опакована като нова идея".

Пред онлайн изданието Engadget говорител на Facebook отговаря, че срещата е била "възможност да чуем организаторите на кампанията и да потвърдим нашите усилия да се борим с омразата в платформата ни". Той допълва, че вече са инвестирани милиарди в хора и технологии, блокирани са над 250 расистки групи. "Знаем ще че бъдем съдени по действията си, не по думите си", казва компанията.

Главният оперативен директор Шерил Сандбърг също се включи. Тя обяви, че Facebook ще направи още промени, за да се бори с речта на омразата. По-късно днес ще бъде публикуван и доклад от независим одит, който повече от две години проверява практиките на компанията. Сандбърг казва, че няма да бъдат предприети всички промени, за които докладът призовава, но ще се съобразят с някои от тях.

За сега обаче и Сандбърг не казва по-конкретни подробности какво планира да направи Facebook, за да намали речта на омразата в платформата си. А именно това е в основата на недоволството към нея този път, като е и причината за бойкота на рекламодатели през този месец.