Днес пристига екип от застрахователна компания „Булстрад“ от София, за да оцени щетите от пожара в операта, при който изгоря целият покрив на триъгълната конструкция на сградата. За щастие, когато поех директорския пост, направихме застраховка, която да покрива щети за 5 млн. лева, каза за „Утро“ директорът на операта Иван Кюркчиев. 
Вчера министърът на културата Боил Банов и неговият заместник Румен Димитров направиха оглед на мястото на бедствието. Пожарникарите са си свършили перфектно работата, благодарни сме им, каза министър Банов, като посочи, че ако реакцията на огнеборците не била толкова бърза и професионална, операта можеше да пострада много по-сериозно. Хубавото в лошото е, че няма покрив и сега ремонтът ще може да бъде извършен цялостно, отбеляза зам.-министър Румен Димитров. Ако застраховката не покрие всички щети, от министерството ще окажат подкрепа, увериха Банов и Димитров. 
Изключително сме благодарни на пожарникарите, които дойдоха на третата минута, след като се обадихме, каза директорът Кюркчиев. И увери: „Първия концерт, който ще дадем, ще посветим на огнеборците!“. Според него пораженията са сравнително по-малко, отколкото би могло да се очаква при такъв пожар. Изгорял е триъгълният покрив, който течеше и откъдето стана наводнението на сцената при пороите преди десетина дни. Непокътнати обаче били музикалните инструменти, в това число и пианата и тимпаните, а също декорите и костюмите. Големите щети са на самата сцена, където цялото балатумно покритие е абсолютно негодно, съсипани са електрическите кабели и в момента няма ток в сградата, зад оркестрината също има поражения. 
Сцената е затрупана с бетонови отломки, парчета греди, керемиди, които са падали, докато огнеборците в понеделник вечерта се опитваха да осигурят възможност отвътре да насочат водни струи към пламъците на горящия покрив. След като първоначално към пет и половина надвечер стихията изглеждаше овладяна, минути по-късно кълба дим отново обвиха сградата на операта, а когато вятърът разнасяше дима, се виждаха огнени езици, вилнеещи на няколко места на покрива. По-късно огнената стихия отново бе покорена, но остана 24-часовото дежурство на екипите на пожарникарите. Тази сутрин /във вторник - б.а./ в пет часа отново са избухнали пламъци, а след като изпратихме министър Банов, някъде към 10 часа отново се разгоря огън, който момчета овладяха веднага, каза Кюркчиев. Той разказа, че сутринта от фирма „Евро-билд“, която прави ремонта на покрива, са уверили министър Банов, че ще се включат безвъзмездно в разчистването на щетите на сцената и във вътрешността на сградата. 
Да, казах на министъра, че наша бригада ще се включи в разчистването веднага, когато това бъде позволено, каза за „Утро“ Радостин Василев. Имаме достатъчно хора и 10-15 човека ще влязат в операта, за да се заемем с отводняването и да разчистим керемидите и другите обломки, които са затрупали сцената при потушаването на пожара, допълни Василев. Той разказа, че договорът на фирмата е сключен на 29 юни, а работата е започнала преди дни. При това се работи само до 12 часа, тъй като тези температури правят невъзможно стоенето на покрива следобед, добави Василев. На покрива всъщност работело само едно момче, което се качвало там с помощта на работници от бригадата. В понеделник работата горе върху керемидите приключила отново в 12 ч, а някъде към три следобед момчето се качило отново, за да прибере инструментите и да разчисти. По думите на Василев, то забелязало да тлее огън и веднага извикало на работниците вътре, сред които и сценични работници от операта, да излязат веднага навън, защото покривът гори. Ние сега, така или иначе, не можем да продължим работата по ремонта, докато не приключат процесуално-следствените действия, но в разчистването ще се включим веднага, щом това бъде позволено, потвърди Радостин Василев. 
Русенска опера няма да затвори врати, има къде да играе, нещата ще се преодолеят, каза министърът на културата. Най-вероятно ще продължим да изнасяме концертите в зала „Филхармония“, а оперните спектакли ще бъдат на сцената на Доходното здание, обясни по-късно вчера Иван Кюркчиев. Дали ще се състоят обявените предварително в афиша галаконцерт на 10 юли, „Набуко“ на 17-и и „Кармен“ на 24-и, трябва да стане ясно днес.