Нито един седмокласник с максимален резултат от 100 точки по български език и литература и само шестима с максималните 100 точки по математика. Това показват русенските резултати от националното външно оценяване /НВО/ за седми клас, което за огромна част от завършилите 7 клас трупа бал за постъпване в гимназии. 100-те точки означават пълна шестица. 
Най-високото постижение по български в Русенска област е 97 точки, което си е отличен резултат, без да е максимумът и без да се равнява на пълно шест. Постигнали са го четири деца: три момичета и едно момче. В групата на отличниците с точки от 86 до споменатите 97 са общо 108 русенчета, като 34 от тях са момчета.    

По математика „пълните шестици“ са завоювани от 4 момчета и 2 момичета. Точки, равняващи се на отлична оценка, са постигнали 24 момчета и точно толкова момичета. С други думи, отличниците по Царицата на науките са общо 48, двойно по-малко от отличните резултати по български и литература.  
По-печалното в статистиката обаче е друго. На изпита по математика резултат от 0 до 15 точки се равнява на 2.00. Това сочи таблицата за преобразуване на точките в оценка и обратното. 
А от всичките 1547 седмокласници, явили се на НВО по математика, 328 - или всеки пети /!/ - са „постигнали“ точно такъв резултат: чиста двойка! Бърз преглед на задачите, които бяха изтеглени тази година за изпита след 7 клас, показва, че очевидно тези момичета и момчета не са могли да се справят нито с уравненията с едно неизвестно, нито със задачките по геометрия, нито дори с деление и умножение на десетични и обикновени дроби! С други думи, за 328 русенчета математиката е бяло петно! 
По български език и литература между 0 и 15 точки са показали „само“ 133 деца. 
За нито едно от тях обаче тези откровено слаби резултати няма да бъдат пречка да постъпят в гимназии. Въпросът е в кои точно средни училища ще влязат. Но фактът остава - те ще станат ученици в осми клас, макар и да не могат да смятат /а може би и да четат - кой знае?/. 
Да, сега постъпването в гимназия става не по оценки, а по брой точки, които образуват бала на децата, обясни за „Утро“ началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. И това означава, че колегите в средното училище не само ще преподават нови знания, но с тези деца с ниските резултати от НВО ще трябва да работят и за постигане на базови познания, добави тя. В повечето случаи ставало дума за деца, чийто майчин език не е български, обясни Георгиева. 
Очевидно „щадящата“ образователна система, която с всяка година все по-дълбоко навлиза в „мисията“ си да забавлява ученика, а не да го кара да учи добросъвестно и задълбочено, дава своите плодове. Кой как и на какво е учил тези седмокласници с двойките - и защо те вместо на поправителен изпит се явяват на НВО, това явно ще си остане добре скрита загадка. А при наличната демографска оскъдица и в условията на принципа „Парите следват ученика“ кой ще ти гледа дали детенцето може да умножава и дели. Важното е паралелките да се пълнят, пък после все така „забавлявайки се“, тези млади персонажи ще добутат и до матурите. Вероятно така и без да се научат да намират хикса в уравненията. Ама какво пък толкова - някакъв си хикс!...