Работниците в шест складове на компанията Amazon в Германия започнаха в понеделник 48-часова стачка, след като "десетки" души от персонала бяха тествани позитивно за коронавирус.

Въпреки че от Amazon отрекоха, че компанията застрашава здравето на служителите си по време на пандемията, работниците твърдят, че между 30 и 40 души сред тях са тествани позитивно за Covid-19.

С оглед на това в момента стачкуват служители в складовете на Amazon в Лайпциг, Бад Херсфелд, Райнберг, Верн и Кобленц.

Големият профсъюз Верди заяви, че компанията Amazon "досега не е прозряла, че застрашава здравето на служителите в полза на корпоративната печалба".

Съюзът също потвърди, че само е в един от складовете са били заразени най-малко между 30 и 40 работници.

От своя страна Amazon обяви, че е похарчила 4 млрд. долара в световен мащаб до края на юни за противовирусни инициативи, които включват закупуване на 470 милиона единици дезинфектанти за ръце и 19 милиона маски за лице и защитно облекло за германските си работници.

През миналия месец компанията Amazon отвори отново своите складове във Франиця, които бяха затворени за пет седмици, след като съдът забрани несъществените пратки с оглед защита на работниците от излагане на коронавируса.