Няма пари, но пък има нормативни пречки. Така най-кратко може да се обобщи отговорът на регионалния министър Петя Аврамова на въпроса кога при „Джъмбо“ най-после ще се изгради кръгово кръстовище. Поредният въпрос по проблема бе зададен от депутатите Крум Зарков и Георги Стоилов, а една година след като самата Аврамова отново в парламента съобщи, че на среща между представители на министерството и Община Русе е обсъждано общинското участие в изграждането на кръстовището, нещата не са помръднали и милиметър. Проектът е актуален и ще се реализира, категорична е Аврамова, но не се ангажира със срок, а само с надеждата, че това ще се случи до края на годината.
Нормативните пречки са работа на министерството и негова работа е те да бъдат преодолявани. Финансовите пречки са въпрос на политически приоритети и се случва винаги така, че област Русе и нейната пътна инфраструктура изпада от финансовите приоритети на правителството, репликира я Зарков.
Обещания има, но реални действия почти отсъстват, написа във фейсбук кметът Пенчо Милков.
Сагата с опасното кръстовище се точи от дълги години и поне засега не й се вижда краят. Конфликтната точка на изхода на Русе по пътя за Разград, където се вливат пътищата от Средна кула и Кубрат, се превърна в руска рулетка за автомобилите веднага след откриването си. Най-много катастрофи стават при завиването наляво от колите, излизащи от „Джъмбо“, и пътуващите към Русе автомобили. Според експерти единственото решение е изграждане на кръгово кръстовище, което да убива скоростта и да свежда до нула вероятността от катастрофи.
От варианта самостоятелно изграждане на кръгово при „Джъмбо“ от Пътната агенция се мина на вариант реконструкцията на кръстовището да бъде част от друг дълго чакан проект - ремонта на пътя Русе-Кубрат. Той също се придвижва на принципа на тангото - две напред една назад. След няколко отлагания последният известен срок за неговото начало е септември. Но поне засега няма яснота включено ли е бъдещото кръгово кръстовище при „Джъмбо“ в този проект, или е самостоятелен проект, който ще се реализира съвместно с Община Русе, както споменава регионалният министър.             

Хронология на ходенето по мъките

2013 г. - Специалисти изготвят предложение до АПИ за решаване на проблема чрез изграждане на кръгово кръстовище.
2014 г. - Общинският съвет единодушно подкрепя обръщение към Министерството на регионалното развитие и АПИ за изграждане на кръгово движение при „Джъмбо“ и за спешни мерки за обезопасяване на пътя Русе-Кубрат през Червена вода до изграждането на околовръстен път.
2017 г. - При посещение в Русе председателят на Пътната агенция Дончо Атанасов съобщава, че Областното пътно управление ще направи искане до Пътната агенция за възлагане на проектиране на кръгово движение на опасното кръстовище, а през 2018 г. ще се търси финансово решение за конфликтната точки.
2018 г. - Окръжна прокуратура се сезира по публикация на „Утро“ за две катастрофи с пострадали хора за три дни на опасното кръстовище. От обвинението съобщават, че след анализ на причините за честите произшествия ще бъде изготвено предложение за реорганизация на кръстовището.
2019 г. - Два са вариантите за финансиране на кръгово при „Джъмбо“ - съоръжението да бъде обвързано с ремонт на пътя Русе-Кубрат или да се търси допълнително финансиране съвместно с Общината.
2020 г. - Общинските съветници гласуват обръщение към Министерски съвет за ускоряване на ремонта на пътя Русе-Кубрат. Поредното общение на АПИ е, че той ще започне през септември. Очакванията са, че заедно с него ще се изгражда и кръговото кръстовище при „Джъмбо“, както е обещало регионалното министерство миналата година. Но все още никой не знае, дали е предвидено в проекта.