За нашествие от лисици, които са избрали центъра на града за техен нетипичен дом, сигнализираха „Утро“ притеснени хора. По техни наблюдения около Католическата църква обикалят 3 различни лисици, които се изхранват с улични котки.
Това не е нормално. Страх ни е от заразите, които носят тези животни. Още миналата година чух, че съседи са забелязвали лисица, но тогава не повярвах. Сега обаче съм убедена, защото и съпругът ми ги е виждал, разказва Румяна Лечева. 
Според проучване на живеещи на улица „Княжеска“, лисиците най-вероятно са се настанили в храстите около Летния театър. Често могат да бъдат видени край Кукления театър и на близката до него детска площадка, където ги привличали многото котки. Притегателни били и многото контейнери за боклук край църквата „Свети Николай“. Хората опитали да намерят помощ от институция, но попаднали в омагьосан кръг.
Обърнах се към РИОСВ, насочиха ме към РЗИ. Там ме препратиха към общинския отдел „Екология“, където ме упътиха към Регионалната дирекция по горите, където ми казаха, че те отговаряли само за лисиците в дивата природа, градските не били тяхна грижа, разказва жена, която се ангажирала с проблема. Горските все пак й дали съвет - да провери дали Областната дирекция по храните няма да съдейства - може би защото е част от аграрното министерство. Удивени от молбата, специалистите по контрол на храните предложили на разтревожените хора да потърсят Ловно-рибарското дружество. Където естествено им обяснили, че няма как да извадят пушките в центъра на Русе, и казали, че лисича бърлога има във фалиралата Корабна, където няма как да се влезе. Междувременно от общинския приют за бездомни животни им обяснили, че и в Англия има такъв проблем... Въобще сюжет на абсурда, достоен за перото на автори от ранга на Радой Ралин, Валери Петров или Йордан Радичков.
Но понеже става дума не за литература, а за реалния живот, хората апелират компетентните институции да се задействат и да бъдат предприети мерки.
Впрочем разходките на лисици из Русе не са нещо ново. „Утро“ вече 2-3 пъти е писал за тях през последната година. Хитрите животни, официално обявени за вреден дивеч, явно са намерили лесна храна, а това означава, че ако на тях се гледа само като на екзотика и своеобразна атракция, а не като на реален проблем, популацията им може да процъфти. И тогава справянето с нея ще е доста по-трудно.