Една съвършено различна от класическата версия на оперетата „Прилепът“ ще види русенската публика на 26 юни. Това настоя да уточни Аделаида Якимова, режисьор на спектакъла, който от операта подготвят за новото си начало след принудителния двумесечен антракт заради Ковид-19. 
Както „Утро“ писа, заради отказа на директора на училище „Христо Ботев“ Теодор Коцев да приеме летния афиш на операта в двора на легендарната Мъжка гимназия, спектаклите се местят отново в оперния салон. Това обаче налага и спешна преработка на подготвяния за представяне на открито спектакъл. 
Ние се съобразихме с възможностите на лятната сцена в училищния двор, затова сме подбрали определени моменти от оперетата, направихме спектакъл с нова драматургична концепция, без хор, без балет и с две Розалинди, каза Якимова. 
След новината, че Коцев не приема изкуството да му наруши комфорта, Аделаида Якимова и целият екип в екстремен порядък преработват наново вече подготвения спектакъл.
Притеснявам се публиката да не очаква класическата оперета и да остане разочарована - все пак, това е спектакъл, който ние готвихме за открита сцена, каза режисьорката. И продължава да недоумява защо директор на едно общинско училище си позволява да отказва културно събитие с партньорско участие на Общината.
Ние може би сме един от малкото големи градове, където няма лятна сцена, добави Якимова, като припомни, че и на новия кей след ремонта пак няма пространство за културни събития. 
Да, за съжаление, отпада вариантът с училищния двор, така че „Прилепът“ ще се състои в операта, каза директорът на оперния театър Иван Кюркчиев.
Под диригентството на Димитър Косев на сцената ще излязат Иван Пенчев като Айзенщайн, Теодора Чукурска и Владислава Гарвалрова - Розалнидка, Добромир Момеков - Доктор Ф алке, Александър Баранов - Алфред, Даниела Караиванова - Адела, Петя Цонева - Княз Орловски, Стоян Стоянджов - Директора на затвора. 
Оперният гала концерт с вход свободен ще бъде на площада пред Общината, а „Набуко“ ще е на площада пред нашата сграда, обясни Кюркчиев.
Заради дъждовната прогноза отпадат и предвидените изяви в градината на библиотека „Любен Каравелов“. 
Наистина е жалко, че се наложи тази промяна, каза лаконично и зам.-кметът по въпросите на културата Енчо Енчев. Той отказа коментар за действията на директора на СУ „Христо Ботев“ Теодор Коцев. 
От свои източници „Утро“ научи, че като аргумент за своя отказ да приеме операта Коцев посочил забраната да се провеждат събития, от които Общината да печели, в ремонтираните по европрограма пространства в училището. Защо той подозира, че Общината ще печели от билетите, които продава Русенска опера /която пък веднага отчита постъпилите средства в Министерството на културата/ - това остава неясно. 
Като друг аргумент той посочил, че учебните занятия на учениците от горния курс още не били приключили /?!/. Ако учениците в „Христо Ботев“ наистина учат в класните стаи - дали пък Теодор Коцев не нарушава заповедта на министъра на образованието? Или просто си търси каквото и да е оправдание, за да не се „главоболи“ с някаква си култура... 
Но след като и досега всички негови действия, които биха могли да се приемат като трайно уронване на престижа и съсипване авторитета на емблематично за историята на Русе и на България училище, отминават, без някой да посмее да му каже и „копче“ - тогава излиза, че Теодор Коцев е феномен: явно той е човекът, който стои над Общината, над културата, над традицията... 
Какво ли биха казали за това Стоян Михайловски, Димитър Баларев, Асен Златаров, Карел Шкорпил, Боян Пенев, Йордан Йовков, Сава Огнянов и десетките други именити някогашни преподаватели и възпитаници на Мъжката гимназия?