От 1 октомври всички небитови потребители могат да излязат на свободния пазар на ток, независимо от консумацията на електроенергия, решиха окончателно депутатите с промените в Закона за енергетиката.

Промяната засяга близо 300 хиляди небитови потребители, а основната полза от нея е да се засили конкуренцията и появата на нови търговци.

До края на годината енергийният регулатор трябва да създаде интернет платформа за сравняване на оферти за доставка на електрическа енергия.

Ако небитови клиенти не сключат договор с търговец на електрическа енергия по свободно договорени цени до 30 септември тази година, доставчикът на ток остава същият.

И още: депутатите промениха изискванията за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране - вече ще е нужен пет години стаж на ръководна длъжност в областта на енергетиката. Досега изискването беше да е 7 години.

Според поправките пълната либерализация на пазара на електроенергия ще се осъществи до 1 юли догодина.

По-рано правителството, бизнесът и синдикатите се договориха пълната либерализация на пазара на ток, включително и за битовите потребители, да се случва плавно в следващите 5 години.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни:

„Първата и най-важна стъпка е да бъдат разработени правила и механизъм за защита на уязвимите потребители, на уязвимите клиенти. Този механизъм трябва да бъде факт, за да можем да пристъпим към излизането на свободния пазар и на бита (битовите потребители)“.

Тристранното споразумение между правителството, бизнеса и синдикатите предвижда да се разработи 5-годишна програма за развитие на въглищните централи от Маришкия басейн.

При изпълнението на Зелената сделка на Европейската комисия страната ни ще отстоява националните интереси, заяви министър Теменужка Петкова:

„Да, ние приветстваме и подкрепяме дългосрочната цел на Комисията за нулеви емисии до 2050 година. Но такъв един преход трябва да се извърши плавно и по никакъв начин да не поставя под риск енергийната система на страната. И другата много важна „червена линия“, която ние сме поставили е, че всяка една държава-членка трябва сама да има възможността да определя своя електроенергиен микс“.