Жена на 36-годишна възраст от село Ясеновец е осмият пациент с коронавирусна инфекция от Разградска област, който се лекува в русенско лечебно заведение. Жената е хоспитализирана вчера в инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев“, след като сама е потърсила лекарска помощ тук. Понастоящем пациентката се намира в средно тежко общо състояние, без данни за пневмония, но е с температура около 38° C. Жената няма придружаващи заболявания.

От средата на изминалата седмица тя се оплаква от лека кашлица, безапетитие, отпадналост и повишена телесна температура. Лекувана е амбулаторно, но без подобрение, след което бива откарана с линейка до МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Разград. След консулт със специалисти от болницата в Разград е взето решение, че 36-годишната жена не се нуждае от болнично лечение. До Русе тя е стигнала с личен автомобил, шофиран от мъжа с когото живее.

По данни на пациентката тя не е била в чужбина. Контактни в дома й са двете й деца, както и мъжът, с когото живее на семейни начала, а също и неговата майка. Предстои изясняване на кръга от други контакти лица и съответно наличието на епидемична връзка.

От началото на пандемията лекуваните от коронавирус в Русенско станаха 25-ма, като 17 от тях са от област Русе, а осем от област Разград. Към момента в УМБАЛ „Медика Русе“ се лекуват общо шестима пациенти от Разградска област.

Понастоящем под карантина в региона са поставени 315 души, а за други 5211 тя вече е изтекла. Така от началото на пандемията общият брой на лицата в Русенско, които са били поставени под карантина или продължават да се намират под такава е 5526.