През май за трети пореден месец Националният статистически институт (НСИ) отчете дефлация. Спрямо април тя е -0.33%, като разбивката на данните показва, че най-много цените падат в най-засегнатите от блокадите сектори – транспорт, горива и сектора на развлеченията и културата. Точно на другия полюс са стоките и услугите от първа необходимост, които масово са поскъпнали през май, а и през предходните два месеца на карантината.

На годишна база НСИ все още отчита инфлация, но тя е намаляла до 1.33%. За сравнение, през януари бе постигнат 7-годишен рекорд на ниво 4.1%. По групи стоки и услуги, ситуацията тук е подобна на тази при месечната извадка.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива се понижават с 0,1%, в здравеопазване се увеличават с 0,4%, докато транспортните цени намаляват с цели 2,3%, а за развлечение и култура - с цели 3,7%, тъй като това са два от секторите, които са най-силно засегнатите от коронавирусната криза и свързаните с нея противоепидемични мерки.

Цените на съобщенията бележат през май увеличение с 0,2%, тези за образование - с 0,1%, а за ресторанти и хотели - с 0,3 на сто.