Огорчението си от отношението в един магазин от реномирана верига изрази в писмо до „Утро“ нашата читателка Деница Гачева. Ето какво пише тя.

Искам да сигнализирам за изключително грубо отношение от страна на персонала на магазин „ДМ“ в центъра на града. Посетих магазина тази сутрин. Още на вратата ми подвикна жена, явно охрана - „Под 60 години обслужваме след 10,30“. 
Без добро утро, без моля, изчакайте.
Погледнах телефона си, часът беше 10,20. Огледах се, в магазина видях само една клиентка, в близост до касата.
Попитах трябва ли да чакам отвън 10 минути при празен магазин, отговорът беше утвърдителен и също толкова груб като посрещането. Пожелах да говоря с управител, беше извикана дама, която също не особено любезно ми обясни, че имало заповед и трябва да чакам пред магазина до 10,30 ч. На опита ми да разговарям с въпросната управителка, тя просто си обърна гърба и отиде на касата. Обърнах й внимание, че не е възпитано, когато някой ти говори, да обърнеш гръб, отговорът беше - „Имам клиентка“. Аз обаче също съм клиент.
Тръгнах си от магазина изключително разочарована. Подобно грубо отношение е недопустимо. 
Като млад и отговорен човек съм на мнение, че заповеди и правила трябва да се спазват. Но трябва да бъдем и учтиви, защото от поведението ни днес зависи посещаемостта и оборота ни утре. Явно магазин „ДМ“ не се интересува от този факт.