Защитникът на задържаните за аферата с боклука братя Бобокови - адвокат Илиан Василев, обвини в открито писмо до медиите специализираните прокуратурата и съд, че „разрушават устоите на стопанския живот и свободната инициатива“, предаде агенция БГНЕС. 
„Конкретен повод да напиша това писмо е делото и обвиненията срещу братя Бобокови и конкретно задържането на господин Атанас Бобоков. Имам пълното основание да твърдя, че това дело по много страшен начин разкрива горчивата истина, че органите на българското специализирано правораздаване настъпателно и целенасочено започват да разрушават устоите на стопанския живот и свободната инициатива, посягайки без всякакви доказателства на светъл бизнес, развивал се в продължение на десетилетия пред очите на цялото общество, бизнес, който дава реален продукт на световно ниво, бизнес, който дава препитание на хиляди хора и който осигурява реални постъпления в държавния бюджет“, пише Василев.
„По някакъв безумен начин този бизнес се пришива с бели конци към реалния проблем с купчините боклук, които през миналата година покриха страната и с които дружествата от групата „Монбат“ нямат нищо общо“, твърди още защитникът на обвинените за участие в организирана престъпна група братя Бобокови. Към писмото е приложена и заповедта за задържане на Бобоков, в която според адвоката властите не са упоменали никаква конкретика за задържането му. 
И двете големи фирми на братя Бобокови - „Приста ойл“ и „Монбат“, създават дъщерни компании за рециклиране на отпадъците от основните производства. 
По-големият брат Атанас Бобоков вече обяви, че се оттегля от поста изпълнителен директор на „Монбат“. 
Върховната административна прокуратура пък възложи на министъра на културата проверка на културно-историческите ценности, стопанисвани от Фондация „Братя Бобокови“ /Нумизматичен музей-Русе/. Междувременно работата по ремонта на Старата музикална гимназия на улица „Борисова“ е спряна и както изглежда - замразена за неопределено време.