Не аз съм виновен за изнасилването и грабежа, а друг от махалата. Това успя да каже по мъчителен и труден за разбиране начин в съдебна зала 36-годишният Свилен С., който е задържан за тежкото посегателство над 75-годишна пенсионерка в Ценово. Той обжалва вкарването си в ареста, като заедно с адвоката си отстояваха тезата, че не е възможно да е автор на престъплението, тъй като е с умствена изостаналост и атрофия на краката.
Самият Свилен е с ясно доловими дефицити и от интелектуално, и от физическо естество, което проличава от невъзможността да се разбере речта му и от затруднената походка.
Експертиза обаче показва, че той е вменяем, може да носи наказателна отговорност и е с лека умствена изостаналост.
Свилен бе задържан за проникването през нощта на 20 май в селската къща, след като развил бушона и спрял тока, влязъл, прикрит с качулка на главата, при нищо неподозиращата пенсионерка и започнал да се гаври с нея. След като я изнасилил, взел откритите 60 лева и избягал, а тя съобщила за издевателството чак след 12 часа. 
Според разследващите той е целял единствено сексуално удовлетворение с възрастната жена, която познавал от евангелистка църква, която и двамата посещавали.
В крайна сметка Окръжният съд прецени, че Свилен съвсем справедливо е задържан и го остави в ареста. Ако бъде признат за виновен той може да бъде осъден на затвор от 3 до 10 години.