На три летни сцени ще радва меломаните Русенската опера. Вече е готов афишът за първите два летни месеца с концерти и спектакли на нетрадиционни за сценични изяви пространства. 
Едното място е вътрешният двор на училище „Христо Ботев“. Там още на 26 юни ще бъдат представени любими на публиката откъси от оперетата „Прилепът. На 10 юли пак там предстои да бъде изнесен голям гала концерт със солисти, хор и оркестър. На 24 юли ценителите ще имат удоволствието да се докоснат до симфоничната приказка на Сергей Прокофиев „Петя и вълкът“, а на 31 юли в училищният двор ще прозвучи най-доброто от оперетата на Имре Калман „Царицата на чардаша“. На същата лятна сцвна ще последват балетен гала спектакъл на 5 август и мюзикълът „Кабаре“, който неизменно обира овациите в цялата страна. Всички изяви в училищния двор са с начало 21 часа. 
Втората сцена под открито небе е във вътрешния двор на регионална библиотека „Любен Каравелов“. Кукленият театър първи направи своите спектакли там и вече е доказано ясно, че тази сцена е прекрасна. Там на 3 юли  ще бъде изнесен камерният концерт „Шедьоври на камерната музика“ - главните действащи лица са музикантите от квартет „Carnevale“ - Роберто Карневале, цигулка, Мила Ивантова, цигулка, Сара Шасбергер /САЩ/ виола, Пламена Величкова, виолончело. Специални гости се очаква да бъдат Надежда Андреева, флейта, Здравко Саралиев, кларинет, италианецът Никола Дзампис, обой, и Силвана Петкова, контрабас. В програмата са включени творби на Бах, Марчело, Моцарт, Бетовен, Шостакович, Нино Рота, Астор Пиацола, Марин Големинов. 
На 28 юли в библиотечната градина премиера ще направи камерният концерт-спектакъл „Безсмъртна любима“, посветен на 250-годишнината от рождението на Бетовен. Постановката е на Аделаида Якимова-Фурнаджиева. Началото на двата концерта в библиотеката е в 20 часа.  
Третото пространство за оперни изяви е площадът пред самата опера. Там на 17 юли от 21 ч почитателите на музикалното изкуство ще видят „Набуко“ на Верди. Почти всички концерти ще преминат под палката на новия главен диригент на операта Димитър Косев.