Програма за подобряване на качеството на въздуха, в чиято акцент ще бъдат начините за намаляване на нивата на фини прахови частици от 10 и 2.5 микрограма/кубичен метър, започва да разработва Община Русе. Това ще се осъществи по вече одобрен европроект на стойност близо 110 000 лева, чийто ръководител е заместник-кметът Димитър Недев.
„Русе е една от малкото общини с нарушено качество на въздуха, която защити разработването на програмата с евросредства и получи одобрение“, заяви началникът на отдел „Екология“ Василена Николова и обясни, че мерките, които ще бъдат заложени, са по отношение на двата вида фини прахови частици. Причината - по останалите показатели в Русе няма регистрирани проблеми и отклонения. Тенденцията през годините била и за намаляване на финия прах, но въпреки това Общината не отговаряла на заложените норми. Предвижда се дисперсионно моделиране посредством софтуер да покаже прогнозни данни за състоянието на въздуха за 2023 година.
„Наш приоритет е опазването на околната среда и въздуха, който е проблемен от години насам. Очакваме да изготвим качествен продукт, който ще помогне за подобряване на въздуха в Русе“, заяви Недев и уточни, че за разработване на програмата ще бъде обявена обществена поръчка. Предстои и създаването на Програмен съвет с участие на експерти от държавни институции и представители на промишлеността, която генерира емисии във въздуха от дейността си. Програмата ще се разработи за периода 2021-2026 година.
Посочено бе и че фините прахови частици се отделят предимно от автомобилите, битовото отопление и индустрията, като най-голям дял заема Топлофикация. В тази връзка Общината работи по друг проект - Life, който предвижда за зимния сезон да бъдат подменени отоплителните уреди на 64 домакинства с цел по-чист въздух и загърбване на печките на дърва и въглища.