Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заяви, че няма незаконни строителни дейности в защитената местност Алепу.

Разрешението за строеж - на два етапа, е издадено през 2018 г. Първият етап е свързан с укрепването на брега, а вторият - със строеж на вилно селище, потвърди Аврамова:

„Това, което се вижда и изглежда като хотелски стаи, всъщност това е стоманобетонова конструкция, която ще остане под земята, а ще бъде изградено на изток от него  самото вилно селище.

Не може да започне строителство на вилното селище без геозащита да приеме брегоукрепването, да го регистрира“, обясни министър Аврамова.

По казуса за строителството в района на Алепу, известен като Шофьорския плаж, заключението на проверката, извършена от РДНСК и община Созопол, е, че то не е незаконно и не става въпрос за изграждане на хотел.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче изрази учудване, че е необходимо да се прави укрепване на брега, тъй като, посочи той, там няма свлачище и добави, че според него самото издаване на разрешително за строеж е в противоречие със закона.

Днес министър Петя Аврамова направи проверка на срутището по пътя за Рилския манастир. Укрепителните дейности там ще започнат в началото на следващата седмица.