Клиенти на „Нетуоркс“ отново са обект на фишинг атаки от страна на неизвестни злосторници, предупрeди вчера русенският телеком. Ако сте получили на мобилното си устройство съобщение, че сте един от стоте потребители, избрани от „Нетуоркс България“ да получат шанса да спечелят Samsung Galaxy S10, Apple iPhone XS или Samsung Galaxy S9 - знайте, че става въпрос за вирус. Такива измамни имейли бяха разпространявани и в началото на миналата година. 

Вирусът разпознава името на доставчика на интернет услуги и вмъква неговото име и лого. Въпреки това по-внимателен човек трудно може да се излъже, тъй като е написано с правописни грешки и с изрази на руски език. Освен това е изпратено от интернет адрес, името на който изобщо не се доближава до networx. 
„Нетуоркс“ е подал сигнал към Главна дирекция за борба с организираната престъпност /ГДБОП/, отдел „Киберсигурност“ за новите фишинг атаки, използващи името на компанията. От кабелния оператор съветват клиентите си, получили измамното съобщение, също да сигнализират към дирекцията на адрес: cybercrime.bg.
За да предпази клиентите си, „Нетуоркс“ публикува съвети към тях за какво да внимават, когато получат подобни съобщения:
1. Обърнете внимание на изказа и пунктуацията - те трябва да са правилни и ясни (в случая месецът и денят от седмицата са на руски език)!
2. Проверете изписването на домейна (адреса) на сайта, който реално ви изпраща съобщението - в случая това е неизвестен сайт, който няма нищо общо с компанията.
3. Винаги проверявайте дали има официална контактна информация - телефон, мейл, вайбър или друг начин за легитимна комуникация с компанията.
4. Не на последно място - бъдете нащрек за големи награди, които се получават без всякакви условия!