По тема номер 18 ще пишат интерпретативно съчинение или есе днес 48 582 зрелостници, които са подали заявления за явяването на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература.

Изпитният вариант беше генериран тази сутрин в Министерството на образованието и науката от 11 718 750 възможни комбинации, а журналист, определен с жребий, изтегли темата.
За полагане на изпита зрелостниците трябва да носят със себе си документ за самоличност, служебна бележка, както и химикал, който пише в черен цвят.

"До момента този тест не съществува и той се генерира, след като се натисне клавиш на компютъра", обясни заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов, цитиран от БТА. Той пожела успех на всички ученици и изрази надежда, че "по-малко ще преписват" на изпита.
Матурата по БЕЛ започва в 9.00 часа. Изпитът ще се състои в 5162 зали на 722 училища в страната при спазването на противоепидемичните мерки и с осигурено видеонаблюдение.

Репортерска проверка на „Хоризонт" пред столичното 119-о училище показа, че между учениците спазват дистанция, а сред тях няма напрежение. Процесът върви нормално. Директорът Диян Стаматов сподели, че сградата е била дезинфекцирана в петък, след което е била запечатана.

Взети са „традиционните за последните 3 месеца мерки, с много голяма засиленост в училищната среда. Абсолютно всичко, което беше необходимо, е извършено. Във всяка стая има огромно количество дезинфектант, резервни маски и резервни черни химикали за учениците, които евентуално са забравили своите. На входа беше измерена температурата на всички зрелостници, на разстояние от 1 - 1.5 м един от друг. Нямаше струпване, защото почти час и половина преди държавния зрелостен изпит започна пропускането на зрелостниците".

Учениците могат да свалят маската си, след като влязат в залата, увери той.

В изпитните зали на училището ще има само по 10 човека от традиционно 26 седящи меса.

Продължителността на изпита е 4 часа, разделени в 3 модула.
На входовете на учебните заведения младежите ще преминават през дезинфекционен филтър. Там ще бъде измервана телесната им температура. В изпитните зали разстоянието между изпитваните ще е не по-малко от 1,5 метра. В зависимост от големината на залите учениците ще са от 6 до 15, а ако матурата се провежда във физкултурен салон - и над 15.
В училищата има резерв от маски и шлемове, който ще покрива до 10 на сто от броя на квесторите и учениците, разпределени за изпит в съответното учебно заведение.
Заместник-министър Петър Николов увери, че са осигурени и всички предпазни средства, маските са задължителни, залите са почистени, а влизащите и излизащите ученици ще се движат през различни входове на училищата. Близо 23 000 са квесторите за всичките изпити от тази сесия на държавните зрелостни изпити, съобщи Николов.
Има 18 зрелостници в цялата страна, които сега са в карантина, но те няма да се явяват на тази изпитна сесия на матурите, а ще участват в сесията на 27 и 28 август, съобщи Евгения Костадинова - директор на Дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното съдържание" в МОН.
По думите ѝ, явяването на втората сесия на матурите от тези зрелостници няма да попречи на кандидатстването им във висшите училища. Сред тези 18 души има зрелостници от сегашния випуск, но има и такива, които не са положили зрелостните си изпити в предходните години, но са искали да го направят в настоящата сесия.
Тестът, който се генерира сега, е засекретен с парола, с различни модули е и те се изпращат в различни часове в училищата, обясни Костадинова. Тя каза, че тестът ще бъде изтеглен от служебен сайт в училищата, а след това те ще получават паролата, ще разсекретят теста и ще го размножат според броя на явилите се зрелостници. Първият модул е 60 минути, след което зрелостниците ще запечатат работата си по този модул и ще продължат да работят по другите два модула, обясни Костадинова. Тя заяви, че преписването е намаляло, след като бяха въведени три модула на държавния зрелостен изпит по БЕЛ.
Ученици с внезапно проявени симптоми на Covid-19 ще бъдат извеждани от изпитните стаи и изолирани в други, където по преценка на медицински специалист и в зависимост от тежестта на клиничните симптоми, матурата за конкретния ученик може да приключи, гласи препоръка на здравните власти. В такива случаи ще бъдат уведомявани и родителите на ученика, които ще трябва да го извозят със самостоятелен транспорт и да организират консултация с неговия личен лекар. Ако здравословното състояние на зрелостника е тежко, директорът на училището ще трябва да се свърже с центъра за спешна медицинска помощ и отново да уведоми неговите родители.