Тръгват ли Атанас и Пламен Бобокови по пътя на мултимилионерите с обвинения, по който вече вървят Ветко и Маринела Арабаджиеви, Николай и Евгения Баневи и други ВИП клиенти на правосъдието? Отговорът ще бъде даден днес, когато прокуратурата ще реши дали ще се повдигат обвинения след вчерашната акция в София, Русе и на други места в страната. В ареста са шестима души, като официално бе оповестено името единствено на зам.-министъра на екологията Красимир Живков. По-късно различни електронни издания съобщиха, че в килия за 24 часа са прибрани и братя Бобокови.          

„Утро“ потърси за коментар пиарката на бизнесмените Ани Александрова, която в 18.45 часа заяви: „Братя Бобокови са дългогодишни индустриалци, изрядни данъкоплатци, сериозни и отговорни работодатели с безупречен международен авторитет, които в своята дейност винаги са се ръководели от закона. Затова и сме крайно изненадани от действията на прокуратурата и на този етап нямаме никаква представа от какво са продиктувани те. Във връзка с тиражираната непроверена и разнопосочна информация в медиите днес /вчера - б.р./, искам да заявя, че Пламен и Атанас Бобокови не са напуснали страната и никога не са имали намерение да го правят. Напротив, тук са и заедно със своите екипи и към настоящия момент оказват пълно съдействие на органите на властта. До момента нямаме официална информация за това какво се случва, нямаме също така информация за повдигнати обвинения или арести“.
Какво точно се случва, все още малцина знаят.
Вчера към 9 часа административната сграда на „Приста ойл“ на улица „Борисова“ и луксозният дом на Пламен Бобоков на улица „Хан Аспарух“ бяха претърсени от полиция, жандармерия и ДАНС и запечатани, като преди това бяха иззети множество документи. Претърсена беше и къщата на родителите на Бобокови в Пиргово.
Акцията протече на няколко места едновременно, като най-високото от тях беше Министерството на околната среда и водите, като оттам беше отведен зам.-министър Красимир Живков. Според процеждащата се оскъдна информация поводът за задействането на правоохранителната система е продължаващото разследване на аферата от началото на годината с внесените от Италия тонове нелегален опасен боклук.
Следобед говорителката на прокуратурата Сийка Милева даде кратък брифинг, за да обяви, че се разследва „организирана престъпна група“, действала „с користна цел“, като в нея участват длъжностни лица - зам.-министър и бивш директор на РИОСВ-Плевен.
По думите на Милева разследването върви от януари, става дума за схема с разрешителните за внос и износ на различни видове отпадъци и пренасочване на ценната суровина към определени фирми и разследването е стигнало и до крупни бизнесмени.
Имената на Бобокови не бяха официално посочени, но и не беше опровергана неофициалната информация, че са визирани точно те покрай частта от бизнеса си с рециклирането на акумулаторен и оловен скрап, полиетилен и полипропилен. Тяхно е дружеството „Монбат Рисайклинг“, което има рециклираща площадка в Монтана. Милева посочи само, че става дума именно за площадка за рециклиране на акумулатори в Монтана.
Живков и останалите са задържани в рамките на разследване, започнало през януари след скандала с вноса на тонове италиански боклук у нас. Тогава бяха открити отпадъци, складирани на площадка край Плевен. Преди това италианската полиция спря влакова композиция с боклук за България. Едва след това българските власти се задействаха и откриха нелегални боклуци и на пристанището в Бургас.
 Според прокуратурата зам.-министърът е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци от Италия. Милева обясни, че той „индиректно“ оказвал натиск върху служителите в регионалните екоинспекции да дават такива разрешителни. Несъгласните да позволят вноса били принуждавани да напуснат или били освобождавани.
Освен това била организрана и друга схема за оползотворяване на отпадъци. По закон всяко предприятие, генериращо такива, е задължено в рамките на година да ги изнесе от България и да ги предаде за рециклиране. За този износ също се дава нотификация. Живков отказвал издаването на документите, като вместо това принуждавал фирмите да предават отпадъка на контролирани от него дружества, обясни Милева. От тази схема се възползвала фирма с площадка за рециклиране на акумулатори край Монтана, каза тя, намеквайки за бизнеса на Бобокови.
Първоначално отпадъците били изнасяни в Германия, но това било много скъпо. Затова фирмата започнала да ги изпраща към дружество, контролирано от Живков, обясни Милева. Фирмата била с фиктивна дейност и така се генерирали огромни печалби и се укривали данъци, твърди прокуратурата. Какво се е случвало с отпадъците, не е ясно.
Разследващите са събрали доказателства, че отпадъците са внасяни от фирми на братя Бобокови, които имат площадки за съхранение, но не и инсталации за преработка на отпадъци.
Именно по тази причина в дома на Красимир Живков, както и в луксозната му вила в Правец (той е бил два мандата кмет на Правец - б.р.) органите на реда са търсили документи, свързани с разрешителните за внос на тези отпадъци, предаде БНТ.
Търсят се взимоотношенията на фирмите на братя Бобокови с други фирми, където е било предвидено евентуално тези боклуци да бъдат горени, но когато те не са сепарирани, тяхното горене е изключително опасно.