Прокурор от Специализираната прокуратура е приключил  проверката на бившия зам.-шеф на партия ГЕРБ Цветан Цветанов по апартаментгейт.

Постановлението на прокурор Валентина Маджарова, с което отказва да образува досъдебно производство, е от 17 февруари 2020 г. То беше публикувано от сдружение БОЕЦ.

От постановлението става ясно, че по преписката не са събрани доказателства за корупционни престъпления, извършени от Цветанов.

В него се посочва, че проверка се е водила и от Софийската градска прокуратура, която е приключила на 20 ноемврви минала година също с отказ да се образува досъдебно производство.

Проверката започна на 20 март миналата година по сигнал на БОЕЦ. Поводът беше публикация, че тогавашният втори човек в ГЕРБ е купил в кв. "Изток" апартамент с асансьор, който стига до хола му, на цени по-ниски от пазарните.

Заради жилището Цветанов беше проверяван и от антикорупционната комисия, чийто тогавашен шеф Пламен Георгиев подаде оставка заради тераса покрив.

Комисията установи, че няма конфликт на интереси. В разгара на скандала политикът  подаде оставка. 

По повод на апартаментгейт бившият главен прокурор и настоящ шеф на комисията Сотир Цацаров беше питан в парламента от депутатката от БСП Кристина Сидорова в четвъртък.

Тя се интересуваше защо в доклада на комисията за миналата година не е споменат скандала.

"Отчетният доклад не е вестник, отчетният доклад не е информационен сайт. Вие казахте, че в отчетния доклад не присъства терасата на Пламен Георгиев, съжалявам, че ще ви го припомня, но в отчетния доклад не присъстват и проверките за закупени недвижими имоти в град София на немалка стойност и от парламентарни представители, които са от вашата парламентарна група, затова нека да бъдем обективни, но пак го казвам отчетния доклад не е вестник", каза Цацаров.