Няма да има „Мартенски музикални дни“ през тази година. Усложнената обстановка, породена от пандемията с Ковид-19, провали плановете международният музикален фестивал, който през март трябваше да събере изпълнители и публика на юбилейното 60-о издание, да бъде отложен за септември. 
Разсъждаваме от известно време по този въпрос, днес /вчера - б.а./ го обсъдихме и с Обществения съвет по култура и взехме това нелеко решение, каза за „Утро“ заместник-кметът Енчо Енчев. 2020-а ще бъде нулева за фестивала, а юбилейните 60-и „Мартенски музикални дни“ ще се проведат през март догодина, бе категоричен той. 

Съмненията дали форумът ще го има през есента възникнаха още когато стана ясно, че пандемията няма да отшуми толкова бързо, колкото една обичайна грипна ваканция през зимата. Когато министърът на културата Боил Банов преди десетина дни разреши спектакли и концерти само на открито и при строги мерки за безопасност, а изрази мнение, че театрите и концертните зали едва ли ще бъдат отворени преди 1 октомври, това беше нов сигнал, че Мартенските остават под въпрос. В светлината на множеството мнения на вирусолози и епидемиолози, че е много вероятно наесен да има втора вълна от заболявания с коронавирус, взетото вчера решение звучи разумно. Макар и разочароващо за огромната част от почитателите на класическата музика, за които техният жадуван празник се отдалечава отново. 
На това юбилейно издание на „Мартенски музикални дни“ не му върви. В края на миналото лято внезапно „Утро“ научи, че без да дава гласност, предишната кметска управа точно преди година, през май 2019-а, е учредила „програмен съвет“, който да направи „обновление“ на фестивала. Вече подготвената програма беше отпаднала почти изцяло, а на нейно място беше нахвърляна друга, в която няколко от фестивалните дни щяха да бъдат запълнени с прожекции на филми. В резултат на това „програмният съвет“ бе напуснат от именити диригенти като Пламен Джуров и Емил Табаков, художника Иван Токаджиев, а маестро Георги Димитров, свързан с Русенската опера като неин директор и главен диригент, се отказа от своето почетно гражданство на Русе. 
Публикации на „Утро“ по темата бяха в основата на нов кръг от срещи и разговори, които в голяма степен върнаха нещата в руслото на нормалното /съответно и първоначалната програма, изработена от селекционера на фестивала Ива Чавдарова/. Всичко това се случи през декември, когато оставаше твърде малко време за подготовка на културното събитие. 
И точно когато вече билетите за 60-ите „Мартенски музикални дни“ бяха разпродадени, ценителите предвкусваха изисканото удоволствие от новите срещи с класиката и стилния експеримент и вадеха от гардероба официалните си костюми и вечерните тоалети - точно тогава България бе връхлетяна от коварната „корона“. И някак много бързо стана ясно, че нищо от досегашния ни живот няма да бъде същото. В частност - и „Мартенски музикални дни“. 
Сега на почитателите на музикалния празник остава да дочакат следващия март. И да стискат палци, ако има изненади, те да бъдат само със знак „плюс“.