Ресторанти отказват да върнат пари, дадени за абитуриентските балове, които поради пандемията с Ковид-19 са под въпрос. Дванадесетокласници споделиха притесненията си по време на срещата с председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев и началника на Регионалното управление на образованието Росица  Георгиева. Випускници от някои училища са дали само капаро, но други, фактически повечето от абитуриентите - са си платили цялата сума, която им е била поискана за празничната прощална вечер със съученици и учители. Сумите, които са дадени от учениците, варират между 100 и 130 лева, обясниха представителите на 22-те русенски гимназии, които изпращат абитуриенти. Отказът да се върнат парите обикновено се съпровождал от предложение празничната вечер да се проведе на по-късна дата, макар все още да било твърде рано да се уточнява тя.
Някои от випускниците искали да си вземат обратно дадените суми, за да сменят заведението, като вече си били избрали ресторант в околностите на Русе, където балната вечер да бъде на открито сред природата. Засега и те получават отказ да им се върнат стотината лева, взети от всеки ученик. Най-безапелационен отказ засега дванадесетокласниците срещали от управата на станал в последните няколко години хитов за завършващи гимназисти комплекс - ресторант и дискотека, който е предпочитан от последните няколко русенски випуска. 
На един 12-и клас, който си организирал екскурзия до Гърция с втора абитуриентска вечер, туристическата фирма също отказала да върне взетите от учениците пари. И предложила да им организира срещу същата сума екскурзия... в България! 
До дни ще поканя собственика на комплекса, за който ми казаха абитуриентите, много се надявам, че заедно с него ще намерим най-добрия вариант, който да разреши проблема така, че да няма огорчени, коментира за „Утро“ председателят на ОбС Иво Пазарджиев. Той пое ангажимент, ако се налага, да проведе разговори и с управителите на други русенски заведения, за да не остане ощетен никой. Междувременно стана ясно, че ден след срещата на Пазарджиев и Георгиева с абитуриентите, един от известните русенски ресторанти - „Дунав плаза“, вече е дал съгласието си да върне парите на учениците от Английската гимназия.