Правителството на Египет подаде оставка. Това съобщи за вестник "Ал-Масри Ал-Йоум" правителствен източник, пожелал анонимност.

Заседанието на кабинета е завършило половин час след началото. Оставката е връчена на временния президент Адли Мансур.

Според източник на вестника, министърът на жилищното строителство Ибрахим Махлаб ще бъде начело на новото правителство и ще започне консултации за избора на новите министри в кабинета.

В обръщението си към египетския народ министър-председателят Абдел Фатах Беблауи заяви, че министрите са направили всичко по силите си, за да "извадят Египет от тесния тунел". "Страната е изложена на риск. Трябва с общи усилия да излезем от тунела. Сега не е време за фракционни или лични искания. Сега е време за интереса на страната преди всичко", добави той.

Министър-председателят призова египтяните да подкрепят правителството с "мъдрост". "Египет прекъсна важен етап от пътя към изграждане на едно демократично общество. Знак за това е съществуването на Конституцията и проведеният референдум", посочи Беблауи.

Той добави, че е грешно хората да смятат, че "правителството може да осъществява реформи", а това зависи от подкрепата на народа към държавата. "Пред Египет има ясни перспективи за напредък. Ние трябва да изберем между това да подкрепяме тази страна или да предпочетем личния интерес. Това е изборът за нас в правителството, народа, училищата. Всеки казва, че аз съм работил за Египет, Египет е добре и постепенно напредва", каза Абдел Фатах Беблауи.