Собственици на фирми за случаен превоз ще протестират с шествие на автобуси днес в София. Браншът, който е силно засегнат от кризата с коронавируса, не може да се възползва от мерките, обявени от правителството в помощ на бизнеса.

За проблемите в сектора от Националното сдружение „Случаен превоз“ са информирали правителството още на 18-ти март, но до този момент остават нечути, каза за „Хоризонт“ Радка Мандилова, председател на сдружението. В писмо до институциите от бранша са настояли фирмите да бъдат освободени от вноски към бюджета по време на кризата, за да могат да изплащат заплатиЧаст от фирмите не могат да обслужват кредитите си, каза още Мандилова.

"И ние сега сме изправени буквално пред фалит. Нашите призиви обаче към правителството да ни обърне внимание останаха нечути. В момента имаме само входящи номера и нищо повече. Това поведение на държавата показва ясно, че или тя не знае за нашето съществуване, или отказва да го приеме", коментира тя.

Около 15 000 души работят в близо 1000 фирми за туристически превоз, поясни Радка Мандилова. Тя добави, че те не могат да се възползват от мярката 60/40, защото фирмите реално нямат никакви приходи. Мярката за безвъзмездната финансова помощ от Програмата за иновации и конкурентноспособност (ОПИК) също е неприложима за бранша, тъй като размерът ѝ е недостатъчен за нуждаещите се превозвачи.

В София протестът ще започне на бул. "Цариградско шосе" при Интер Експо Център в 12.00 ч. Очаква се шествие от над 100 автобуси да премине през центъра на града покрай Парламента и Министерски съвет.

 

В столицата протестно шествие с автобуси е планирано да тръгне от  бул. „Цариградско шосе“ в посока центъра на града.

В него ще се включат над сто автобуса.

Организаторите на протеста от националното сдружение "Случаен превоз" обявиха, че то ще премине през "Цариградско шосе"- Орлов мост, по булевард "Цар Освободител", покрай народното събрание и МС, а след това по булевард "Мария Луиза" до Лъвов мост, а от там по булевардите "Сливница" и "Васил Левски" и ще се изнесат по "Цариградско шосе", това е важна информация за шофьорите, тъй като действително автобусите са много и се очаква затруднения в трафика.

А иначе причината за недоволството на туристическите превозвачи е, че бранша е силно засегнат от кризата заради епидемията, тъй като бизнесът им е пряко свързан с туризма и на практика фирмите не извършват пътувания като много от тях са пред фалит.

Това са предимно микро и малки фирми,  а исканията им са за отсрочка на осигурителните задължения на фирмите за времето от въвеждането на извънредното положение, за по високи грантове от безвъзмездната финансова помощ, както и за възможност за взимане на нисколихвени кредити.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, малко преди началото на протеста, че дейността на тези фирми не е била  спирана заради епидемията.

Проблемът, според него е, че в момента няма търсене на предлаганите от тези фирми услуги.

 

В Бургас протестното автошествие ще потегли в 12 часа от района на летището.

Представители на сдружението, организатор на протеста, заявиха, че до момента нямат никакъв отговор на изпратените от тях писма до министъра на транспорта Росен Желязков. 

"Исканията са да имаме някакъв диалог с управляващите, защото такъв до момента отсъства", посочи пред "Хоризонт" Добромир Симов, един от организаторите на протеста. 

Правила за работата на туристическите автобуси също няма, подчерта Симов. "Колко човека можем да качим в един туристически автобус, който е със стари седалки. Дали отстояния от метър и половина, което обявиха за ресторантите, за плажовете, са валидни и за автобусите. Ето това са неща, които никой не коментира".

Какви са исканията на протестиращите? "Може да бъдем подпомогнати - дали с нисколихвени кредити, дали ще е с безлихвени, дали ще е с отлагане на осигурителни вноски. Говорим за отлагане, не говорим за опрощаване. Въпроси, които ние задаваме, но за съжаление никой не ни отговаря".

Предвиждат се протести още и в Пловдив, Варна и Русе.