Hовият коронавирус се разпространи по света, защото страните не му се противопоставиха заедно, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес и ДПА.

"Станахме свидетели на известна солидарност, но много малко единство, в борбата ни срещу COVID-19", заяви Гутериш в началото на годишната среща на страните-членки на Световната здравна организация (СЗО). "Страните следваха различни стратегии, понякога противоречащи си, и всички плащаме висока цена за това", подчерта генералният секретар.

Тъй като много страни пренебрегнаха препоръките на СЗО, "вирусът се разпространи по цял свят и сега се придвижва към глобалния Юг, където отражението му може да е още по-опустошително", добави той. "Ние рискуваме нови вълни и нови пикове" на епидемията, предупреди Гутериш.

Във видеопослание от Ню Йорк генералният секретар призова страните да увеличат финансирането на СЗО, за да може здравната агенция на ООН да помогне на развиващите се страни.

Пандемията отне живота на най-малко 313 611 души по света от първите официално регистрирани случаи в Китай през декември миналата година, отбелязва АФП. САЩ са най-тежко засегнатата страна с близо 90 000 жертви и почти 1,49 милиона случая. Следват ги Великобритания с 34 636 смъртни случая, Италия с 31 908 жертви, Франция с 28 108 и Испания с 27 650.

СЗО препоръчва системно проследяване, изолиране и лечение на всички подозрителни случаи. Независимо в какъв стадий е епидемията във всяка отделна страна, организацията препоръчва да се спазват мерките за поддържане на дистанция, целящи да попречат на разпространението на вируса. Страните последваха в различна степен тези препоръки и са в различен стадий от епидемията. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Китай, че е прикрил появата на епидемията и нарочно е подценил опасността, която представлява. Подозирайки СЗО и нейния генерален директор Тедрос Аданом Гебрейесус в сляпо следване на линията на защита на Пекин, той спря американското финансиране на организацията.

Гутериш осъди днес това решение, без да го споменава изрично, предаде БТА.

"СЗО е незаменима. Тя има нужда от повече ресурси, особено за да помогне на развиващите се страни", подчерта той в момент, когато пандемията се разпространява в южното полукълбо и особено в Африка, където здравните системи често са слаби или практически отсъстващи.

"Опазването на развиващите се страни не е въпрос на щедрост или благотворителност, а на просветен общ интерес. Страните от Севера няма да могат да се справят с COVID-19, освен ако страните от Юга го неутрализират в същия момент", посочи Гутериш.