Намаляване ставката на ДДС за българските плодове и зеленчуци на 5%. За това настояват 20 браншови организации от аграрния и преработвателния сектор в открито писмо до министрите на финансите и на земеделието и искат спешна среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която въпросът да бъде обсъден.

Те се надяват да го убедят, че намаляването на ставката няма да доведе до намаляване на приходите в бюджета, а само ще отстрани негативните практики за неплащане на ДДС и натиска на нелоялната конкуренция, оказван върху легалните производители. 

В писмото се посочва, че от 2000 година браншът непрекъснато поставя въпроса за високия процент на ДДС за плодовете и зеленчуците. 

"20-процентната ставка на данъка за храните прави неконкурентна продукцията на българските производители в сравнение с внасяната от ЕС и от трети страни аналогична стока, влизаща в България регламентирано и нерегламентирано, често без ДДС, без документи и без проверка за безопасност от Агенцията по храните", твърдят земеделците. Според тях това е довело до практическо унищожаване на сектора и масова емиграция на хората от селските райони.

Припомняме, миналата седмица премиерът Бойко Борисов направи отстъпка пред хотелиерите и ресторантьорите - ДДС става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма. ГЕРБ и Обединените патриоти пък предложиха 9% за хотели, ресторанти и книги. Намаленото ДДС ще важи до края на следващата година.