Икономиката на Япония се е свила с 0.9% през първото тримесечие на 2020 г. спрямо четвъртото на 2019 г., сочат данните на правителството, публикувани днес. Въпреки че резултатът е малко по-добър от първоначалните прогнози на икономистите за потъване с 1.2%, страната технически вече е в рецесия, тъй като свиването е за второ поредно тримесечие.

На годишна база потъването в периода януари-март е 3.4%, пише CNN.

Третата по големина икономика в света вече регистрираше свиване на икономическата активност преди началото на коронавирус епидемията. В край на миналата година имаше свиване, тъй като страната вдигна данъка върху продажбите и беше ударена от тайфуна Хагибис, мощна буря, която засегна страната миналата есен.

И въпреки че вирусът започна да тежи върху страната в началото на 2020 г., анализаторите предупреждават, че първото тримесечие не улавя пълния ефект от пандемията.

„Резкият спад на производството през първото тримесечие предполага, че разпространението на вируса вече е нанесъл значителен удар върху икономическата активност през март“, коментира Том Лиърмут, японски икономист. Той казва, че много по-лошото ще дойде през второто тримесечие, прогнозирайки понижение от 12% на тримесечна база.

Частното потребление, което допринася за повече от половината от икономиката на Япония, спадна с 0.7% - и това беше преди правителството да обяви извънредно положение, което доведе до затваряне на ресторанти и търговски обекти в цялата страна.

„Това е само върхът на айсберга“, каза Лиърмут. „Април и май ще са далеч по-зле.“

Износът, който представлява 16% от икономиката на Япония, се сви 6% през тримесечието, тъй като стоки, свързани с основните търговски партньори на страната, бяха в застой. Това е най-рязкото свиване за този сектор след 2011 г., когато в страната беше ударена от масивно земетресение и цунами, а след това дойде и ядрената криза.

Междувременно японското правителство вече обяви пакет от стимули за около 1 трлн. долара, за да защити икономиката от провала на пандемията. Това е еквивалентно на около 20% от годишната продукция на Япония. Вероятно администрацията на Шинцо Абе ще обяви още повече мерки преди края на месеца.