Абитуриентите от различни училища в Русе нарушиха всички правила, наложени в извънредната епидемична обстановка, и направиха свое шоу в центъра на града. Организирани в социалните мрежи, бъдещите зрелостници се събраха в събота в 11 часа на Ларгото пред операта, за да заявят желанието си да имат балове и тържествено изпращане.
Младежите викаха имената на училищата си, брояха шумно по познатия начин 1, 2, 3, 4, 5... и така до 12, надуваха свирки и вувузели, прегръщаха се и си правиха снимки. После направиха и шумно шествие из града.
По време на цялото събитие те бяха охранявани от полицейски служители, които обаче по никакъв начин не се намесиха да им припомнят за спазването на мерките - носене на маски при събиране на повече хора, забрана за струпване на групи, спазване на дистанция. Пред операта голяма част от абитуриентите пристигнаха като на бал с луксозни автомобили, а полицията имаше ангажимент те да не паркират пред църквата.
Директорите на училища са били информирани предварително за намеренията на възпитаниците си и са ги предупредили, че това не е по правилата. Още повече, че в момента здравното и образователното министерство подготвят тържественото изпращане на зрелостниците, въпреки наложените извънредни мерки, и абитуриентите ще имат своя миг в училище.
Тревожното е, че предстоят матури и ако в следващите две седмици се появи положителен случай при някой от учениците, това може да създаде огромен проблем за провеждането на зрелостните изпити предвид поставянето под карантина на всички контактни лица.