Монк, облечен в традиционния си кафяв костюм и с риза, закопчана плътно до последното копче, е седнал на дивана у дома и с видима тревога следи новините за коронавируса. После отива в банята и внимателно измива ръцете си със сапун за поне стотен път. Връща се в спалнята и слага ръкавици не само на ръцете си, но и на краката си. А в съдомиялната машина вместо чаши и чинии е оставил плодовете и зеленчуците от хладилника си, за да е сигурен, че по тях няма полепнали бактерии.

“Как си, Монк? Сигурно ти е много тежко. Но сега всички се страхуваме от бактерии”, казват от екрана на монитора му най-близките му хора. Това са помощничката му Натали, капитан Стотълмайер и полицаят Ранди Дишър. Всички те спазват мярката за социална дистанция, затова и вместо да се виждат на живо, си говорят онлайн. А за да е по-сигурен, че няма да се зарази, Монк стои и на два метра от компютъра си.

В такова забавно видео, което излезе преди дни в ютюб, се включи известният актьор Тони Шалуб. Направи го 11 години след края на сериала “Монк”, в който изпълняваше главната роля. Но не само за да се позабавлява, но и да разкаже за личния си опит със заразата.

На края на видеото, което засне, той излиза от образ, вече седнал на дивана на истинския си дом, прегърнал кучето си, и обяснява, че двамата със съпругата му били заразени с коронавируса.

“Здравейте, аз съм Тони Шалуб. Надявам се, че всички се пазите и следвате мерките за безопасност. Сега всички сме Монк. Миналия месец със съпругата ми Брук бяхме поразени от вируса и изкарахме няколко много тежки седмици. Осъзнаваме колко много други хора са го минали и при това доста по-тежко. Време е да покажем уважението си към хората на предна линия. Бъдете здрави!”, завършва Шалуб.

Видеото предизвика широк отзвук и заради посланието, и заради препратката към Монк. В дългата си кариера Тони Шалуб играе много и различни роли, но именно с тази става любимец на целия свят.

Героят Ейдриан Монк е бивш детектив от полицията в Сан Франциско. Когато обичната му съпруга Труди е убита при взрива на бомба в колата , той преживява истински нервен срив и отказва да излиза от вкъщи в продължение на три години и половина. Заради това е освободен от полицията.

С помощта на своята първа асистентка Шарона Монк най-накрая се осмелява да излезе от дома си. Впоследствие започва работа като частен детектив и консултант към отдел “Убийства” в полицията. Няма загадка, която той да не може да разреши.

Но не само перфектният нюх и към най-малкия детайл правят образа изключително интересен, а и неговите страхове. Монк страда от обсесивно-компулсивно разстройство и редица фобии. Страхува се от 312 неща, сред които бактерии и зарази, височини, затворени пространства, мляко, асиметрия и какво ли още не.