Мартина Ганчева е русенка, дъщеря на известни родители - покойния Румян Ганчев, бивш зам.-областен управител, директор на Историческия музей и на регионална библиотека „Любен Каравелов, и на Лили Ганчева, изпълнителен директор на асоциация „Еврорегион Данубиус“. От две години Мартина е водеща на съботно-неделното предаване по Нова телевизия „Събуди се“. На 5 март тя бе обявена за „Мис ТВ чар“ по време на официалната церемония на Дарик радио „Мъж на годината“. Въпреки че не обича да бъде в центъра на вниманието и още не е свикнала с подобни признания, водещата споделя пред списание „Ева“, откъдето препечатваме материала, че отличието е похвала за екипа на „Събуди се“ и Nova като цяло: „В екипа на предаването работят 12 души, но този приз е признание и за много по-мащабния екип на телевизията, в която работят много стойностни професионалисти“, казва Мартина.

Седмица преди интервюто с Мартина се тревожех сериозно какво ще е времето в София, защото предстоеше да направим снимки на откритата тераса на Public (един от най-тренди баровете в града) и ми се искаше да е слънчево, за да използваме като фон красивите сгради в скандинавски стил, които опасват горната част на ул. „Ангел Кънчев“.
Мартина дойде по-рано от уговорката ни
и се усмихна широко - моят лакмус за сериозен, добронамерен и адекватен човек
Поръчахме си по едно нормално кафе (оказа се, че тя е „кафеман“ и не може да започне деня си по друг начин) и излязохме за предварителен разговор на открито преди появата на фотографа и работата по същество.
Познайте колко време след запознанството ни заговорихме за коронавируса - точно 3 минути! Разбрахме се обаче, че няма да позволим да обсеби интервюто по начина, по който се беше врязал в съзнанието на всеки от близкото ни обкръжение.
Срещата ни се състоя в средата на моята работна седмица и в началото на нейната. Да, водещата на неделното издание на популярното предаване „Събуди се“ почива различно от повечето от нас, но 18 месеца след като става част от екипа на Nova, не може да си представи друг, по-комфортен режим.
„Привикнах лесно към ситуацията и ако сега някой ми предложи да мина на график от 9 до 18 ч от понеделник до петък, няма да съм особено щастлива. Намерих начин да организирам времето си. Виждам се с приятели в понеделник и вторник - това е моят уикенд, но графикът ми позволява да излизам и вечер. Истината е, че
ставам, когато хората се прибират от дискотека в събота срещу неделя
точно в 4 сутринта. (Смее се.) Нямам проблеми с ранното ставане, по-скоро бавно се разбуждам... задължително трябва да започна деня си с ударна доза кафе. Днес например се събудих към 7 ч, прегледах сутрешните блокове и отидох да спортувам. Не се ограничавам само до фитнес, често тренирам зумба, а с една приятелка лятото играем и тенис на корт. Към 11 ч най-късно пристигам в офиса“.
Питам Мартина как се чувства в телевизията след 7 години работа в друга медия и тя не скрива, че първите месеци са предизвикателни: „От година и половина съм част от екипа на Nova. Смятам, че всяка промяна е положителна, защото открива нови хоризонти. Разбира се, първите няколко месеца бяха доста напрегнати, все пак отидох в една много по-голяма медия... мащабът е друг, екипът е друг. За много от хората бях ново, непопулярно лице. Смея да твърдя обаче, че след първата година човек започва да се чувства у дома, където и да се намира. Ако трябва да обобщя, в живота ми нищо не е идвало даром. Абсолютно всичко съм си извоювала сама и винаги съм полагала къртовски труд. Не се отказвам, дори да се наложи да опитвам отново и отново, може би това се дължи на овнешката страна от природата ми (Мартина е родена на 20 март, границата между Риби и Овен, б.р.), като китайска капка съм“.(Смее се.)
Говорим си още, че жените сме по-склонни да вярваме на астрологията и в Предопределеността, и тогава Мартина ми разказва за случка преди повече от 20 години, когато се премества в София. На устната част от изпита по журналистика проф. Веселин Димитров, тогава декан на факултета, й казва:
„Няма да дойдеш при нас, но един ден ще работиш като журналист“
Така и се случва.
Мартина завършва румънска филология, но още през втория семестър от следването си започва да стажува в БНР. За телевизията пък я открива Уляна Пръмова, директор в онези години на телевизия „Ден“. До този момент Мартина няма опит с тази медия, никога не е била в студио, не е виждала аутокю, не е говорила пред камера и, разбира се, се притеснява. Камерата обаче я обича - мога да потвърдя, защото й направих няколко непрофесионални снимки с телефона си, докато изчаквах официалните...
В момента въпросът какво би правила, ако не е в телевизията, не стои на дневен ред: „Занимавам се с това, което искам, и съм щастлива от избора си. Винаги съм си представяла, че каквото и да работя някой ден, ще бъде свързано с контакт с интересни хора и с пътувания“.
Питам я къде обича да пътува по принцип. „Италия, Испания и Португалия са моите топдестинации. Не карам сърф, но съм била на едно от най-посещаваните от сърфисти места в страната (Португалия, б.р.), много впечатляваща като пейзаж локация. Не зная дали ще успея да се науча това лято, но с оглед на ситуацията все още не смея да планирам почивката си. Дано коронавирусът отмине, за да мога да включа Италия и Испания в програмата си. Сигурно ще се смееш, но
когато си стягам багажа, в спалнята ми настъпва тотална революция
Трябва да извадя всичко от гардероба и след това да го подредя в куфара. Винаги пътувам с голям, дори когато съм в командировка в Брюксел или Страсбург само за няколко дни. Колегите често ме питат какво влача в този куфар... истината е, че той е наполовина празен, взимам го, за да имам място за подаръци“.
Мартина коментира темата за коронавируса като опитен международен редактор: „Икономическите щети ще са огромни - говорим за милиарди и трилиони в световен мащаб. Естествено, задавам си въпроса как ще реагират хората в България, които организират събития и не са ги застраховали. Най-фрапираща за мен обаче си остава човешката реакция. Трябва да призная, че не съм виждала такава психоза досега. Наскоро попаднах на обстойна статия за испанския грип от 1918 г., когато са загинали 100 млн. души, а само в България Ц около 80 хил. От това са си отишли Густав Климт, дядото на Доналд Тръмп. Сега отново сме изправени пред вирус, който не познаваме, затова и реагираме толкова остро. Хубавото все пак е, че това ще ни направи една идея по-предпазливи. Българинът обичайно казва: „Няма да ми казват какво да правя!“, но в момента ми се струва уплашен. Разбира се, не трябва да допускаме ексцесии за маски и опразване на магазините... животът е шарен, в него винаги ще има драма“.
Най-тежка за Мартина в личен план е загубата на баща й
„Не можах да се сбогувам с него, защото заболяването му се разви много бързо. Никой от лекарите му, а, повярвай ми, минахме през много мнения, не ни казваше колко му остава... Вътрешно искам да вярвам, че си е отишъл спокоен. Последния път, когато се видяхме в София, той ми каза: спокоен съм за теб, знам, че си добре. Смъртта му беше голям удар, защото двамата бяхме много близки приятели, връзката ни наистина беше специална. Много хора казват, че приличам на него, не дори физически, а като излъчване. Самата аз още нямам деца, но с приятеля ми живеем на семейни начала. Смятам, че родителството е нещо, в което няма краен срок и се случва индивидуално при всеки“.
Разбирам, че в живота на Мартина има още едно много специално същество, което тя нарича „доброто духче на дома ни“. Става дума за Маца, спасено от улицата коте, което не приема никакво друго име. „Като малка беше много неугледна... кльощава, недохранена, а сега е една истинска минипантера. Обичам животните, бих осиновила отново. В миналото имах питбул и харесвам породата, та бях в дилема дали да не взема един страхотен мъжки, който видях в социалните мрежи - казваше се Тор, но опасенията как ще съжителстват с Маца, както и фактът, че живеем в по-малко като площ жилище, ме спряха“.
Освен любимите хора и животни за вътрешния баланс на водещата спомагат също редовните грижи за тонуса, които в случая на Мартина се изразяват в „дребни глезотии“ като масаж, посещение на козметик веднъж месечно, сауна и инфрачервени лъчи: „Една жена, независимо дали е на екран, или не, трябва да полага грижи за себе си и да се стреми да изглежда добре“.
Е, тя се справя.
--------
* Мартина Ганчева е дъщеря на покойния Румян Ганчев, бивш зам.-областен управител, директор на Историческия музей и на регионална библиотека „Любен Каравелов, и на Лили Ганчева, изпълнителен директор на Еврорегион Данубиус.
Б.р. Заглавията са на редакцията.