Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева предлага увеличение на заплащането на нощния труд. Предвижда се от 1 януари 2021 г. то да бъде 0.15% от минималната работна заплата за всеки отработен час, но не по-малко от 1 лв. Това става ясно от качени за обществено обсъждане предложения за изменение на наредбата, която отговаря възнагражденията на нощния труд.

В момента минималното заплащане за нощна работа (между 22:00 и 6:00 ч.) е в размер на 0.25 лева за час, или 0.04% от минималната работна заплата за страната, която в момента е в размер на 610 лв. Размерът на почасовото възнаграждение не е променян от 2007 г. Тогава минималната работна заплата за страната е била 180 лв., а досега размерът ѝ е нараснал над три пъти.

Според управляващите предложеният механизъм ще запази приетото процентно съотношение между минималната заплата и минималния размер на допълнителното възнаграждение, от една страна, а от друга - ще гарантира прозрачен и прогнозируем механизъм за актуализация всяка година.

Припомняме, че на последния Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) бе обсъдено именно увеличаване на минималното почасово възнаграждение за нощен труд. Тогава работодателите подкрепиха увеличение на сумата до 1 лв. за час, но заявиха позиция против обвързването на ставката с минималната работна заплата.