Отношението ни към Деня на победата е свещено. Това е нашата памет и гордост, част от историята на нашата страна, от историята на всяко семейство, част от нашата душа. Прекланяме се пред великото поколение на победителите. Те сториха за Родината толкова много, че няма как да го измерим, няма как да им се отблагодарим."

Това заяви президентът Владимир Путин в кратко слово по повод 9 май, който в Русия отбелязват като Деня на победата във Великата отечествена война (1941-1945). "Те спасиха Отечеството, живота на бъдещите поколения, освободиха Европа, защитиха целия свят, възстановиха градове и села, извършиха грандиозни постижения."

Той говори още за "великия, жертвен път на съветския народ" и "стоманената сила на духа", като в заключение каза, че "знаем и твърдо вярваме, че сме непобедими, когато сме заедно."

В словото му този път нямаше елементи, свързващи годишнината с актуални геополитически процеси и събития.

Президентът положи цвета ня Гроба на незнайния воин, поклони се и след минута мълчание се обърна към руснаците. Обръщението му бе предавано по телевизионните канали, в някои градове - от улични високоговорители, а в Москва - от големи екрани и билбордове. След речта му отново пред Вечния огън премина малка представителна част от няколко десетки души на различните родове войски с копие на знамето, което е издигнато над Райхстага преди 75 години.

Тази година парадът на Червения площад, както и по-малките му версии в няколко града в провинцията, е отложен с изключение на прелитането на военната авиация. В Москва времето е дъждовно, но организаторите прецениха, че все пак 75-те хеликоптера и самолети ще могат да преминат под ниската облачност. Шествие ще има и на бойни кораби в Севастопол и Санкт Петербург, но публика няма да има и тези събития ще се наблядават само по телевизията.

Събитията в Русия се провеждат по единен сценарий, разпратен в регионите преди 2 седмици. В него се определят такива подробности като появата на доброволци под прозорците на ветераните, които трябва да си стоят у дома заради заразата.

Акцията "Безсмътния полк" - започнала преди години като гражданска инициатива, но превзета от държавата и пренесена и в чужбина - ще бъде виртуална. За 22 часа е насрочена акция "Фенерите на победата" с поставяне на фенери и запалени свещи на прозорците.

След минутата мълчание гражданите на Русия са поканени да излязат на терасите или прозорците и да изпеят със съседите си песента "День победы", превърнала се в своеобразен химн на празника на 9 май.