2020 е година на юбилеи. Опиянени от внезапно получената свобода, през 1990 година мнозина регистрират фирми и партии, отварят кафета и ресторантчета в гаражите си, правят фондации и студентски кооперации, за да ползват дадените от държавата облекчения за внос на акцизни стоки... Всичко се променя с дни. В това бурно време група русенци се обединяват, не за да трупат политически или икономически капитали, а заради любопитството и жаждата си за различни от достъпните дотогава знания. Така на 11 май се ражда Клуб за генериране на парадоксални алтернативи „Мърдомер“ - първата българска организация, занимаваща се с изучаване на НЛО и всякакви други загадки и необясними явления, която в понеделник навършва 30 години.
В основата на всичко беше вече покойният Иван Лазаров. На учредителното събрание присъстваха 60-70 човека, сред които имаше лекари, инженери и други специалисти, разказва зам.-председателят на клуба и един от учредителите му инж.Илиян Илиев.
В най-силните си години клубът привлича като лектори и сътрудници професори, писатели и други творци. Наред с това обединява хора със сродни интереси в страната и става основа на създаването на Българската уфологична мрежа и неин главен двигател. Провеждат се многобройни изследователски експедиции, пишат се статии, изследвания и книги. Така закономерно идва международното признание от Русия до Америка, а сред големите пробиви на клуба са разработените от двама негови членове теории, които предизвикват интерес и никой не се опитва да ги опровергае. Това са „Версална физика“ на Ангел Иванов и „Единна теория за хармоничния свят“ на инж.Никола Станев.
За съжаление, заради извънредното положение и противоепидемичните мерки няма да можем да отбележим юбилея на самата дата, но няма да го подминем и ще направим тържествено честване, когато това стане възможно, казва инж.Илиев.