Първият ден на новата 2019 година се оказа последен за един романтик и мечтател - създателя на русенският клуб за изучаване на паранормални явления „Мъдромер“ Иван Лазаров.
Неговото появяване никога не оставаше незабелязано заради вродения му артистизъм и неподправената свобода на духа - онази, която не се постига с лозунги или модерно казано със слогани, а се отглежда в душата. И не вирее във всяка душа.
На 11 май 1990 година, десет дни преди да навърши 44, когато навсякъде вреше и кипеше, поне половината от гаражите очаквахa превръщането си в магазини или квартални кръчмета, партиите се множаха по-бързо от процентите на инфлацията, а думата бизнес се произнасяше по-често от добър ден, Иван Лазаров основа нещо нечувано дотогава. Не партия или фирма, а уфологичен клуб, който скоро получи името „Мъдромер“.
Идеята бе прегърната от стотина ентусиасти, последваха няколко експедиции „за да се разкрият лъжите и манипулациите около древните градежи по нашите земи“, разказа на 25-ата годишнина на „Мъдромер“ Иван Лазаров, който през 90-те години беше част и от „Утро“.
Нито дебелашките насмешки, нито напомпаните с нелепо чувство за превъзходство иронии успяха да прекършат стремежа на Иван Лазаров и съмишлениците му да изучават НЛО и необяснимите явления около нас. Русенският „Мъдромер“ стана основата на Българската уфологична мрежа, а ден преди коледа 2012 година Иван Лазаров получи покана за сътрудничество от най-голямата световна организация за изучаване на НЛО и други необясними за съвременната наука факти в света - MUFON, създадена на 30 май 1969 година в САЩ.
Последната голяма инициатива на „Мъдромер“ бе отворено писмо през 2017 година до президента, правителството, ВВС, различни институции и медиите с искане да се изнесат публично всички факти за НЛО, които се съхраняват в българските архиви. Тогава никой не си направи труд дори да отговори на призива, пък макар и с обичайния сух и отблъскващ бюрократичен език. Сега духът на автора му полетя към звездите и ще търси там отговорите на безбройните си въпроси.