Записките, материалите и кореспонденцията на Иван Лазаров ще бъдат дарени на Държавен архив-Русе. Този жест подготвя семейството на основателя на русенския клуб „Мъдромер“, от чиято смърт на 1 януари се навърши една година.
Иван Лазаров създава „Мъдромер“ на 11 май 1990 година и клубът за изучаване на паранормални явления е нещо като подарък за предстоящия му след 10 дни 44-и рожден ден. През следващите години ентусиазмът му увлече стотици любопитни, жадни за повече знания и несъгласни с традиционната наука последователи, които привлякоха внимание не само у нас, а и по света.
В най-добрите за клуба години Иван Лазаров показа, че не е тщестлавен егоист и го превърна в основа за създаването на Българската уфологична мрежа. Това доведе до контакти и лична покана до Иван Лазаров за сътрудничество с най-голямата организация за изучаване на паранормалното - MUFON, което пък даде силен тласък на международната легитимация на българските ентусиасти.
Последната мисия, на която бе посветил усилията си Лазаров, бе обръщение с отворено писмо през 2017 година до президента, правителството, Военновъздушните сили, различни институции и медиите с искане да се изнесат публично всички факти за НЛО, които се съхраняват в българските архиви. Инициативата бе подмината с пълно мълчание.