Русенската култура вече има собствено място в световната мрежа YouTube - това е каналът „Култура Русе/Ruse Cilture“, който е създаден по инициатива на общината. В навечерието на празника на града Гергьовден кметът Пенчо Милков представи новото виртуално пространство, където съжителстват класическа музика, фолклор, театър, модерен танц, джаз, изобразително изкуство, музейни старини и съвременни градски празници и събития. 
Хора от цял свят ще имат безплатен достъп до постиженията на русенската култура. Като начало канал „Култура Русе/Ruse Culture“ представя 29 организации и институции, както и независими творци. Тяхното творчество: филми, записи от концерти, спектакли и събития, е организирано в плейлисти с имената на организациите, подредени по азбучен ред. Потребителите на световната мрежа могат да видят на едно място онлайн както съвсем нова продукция, така и архивни материали, създавани през годините, които сега намират публичност в нов контекст.
Така Русе ще е в ръката на всеки един от вас и ще имате възможност да съпреживеете уникалната ни културна традиция, казва в обръщението си на началната страница на канала кметът Пенчо Милков.
Каналът се реализира по инициатива и с финансиране от общината и в партньорство с „Арена Медиа“. Нашата компания вече близо 20 години фокусира дейността си в създаването на аудиовизуална продукция за култура, за съхраняване и популяризиране на местната памет, казва директорът на „Арена Медиа“ Димитър Липовански.
Структурата на канал „Култура Русе/Ruse Culture“ е отворена за нови попълнения. Всички русенски творци или организации, които искат техните материали да бъдат листвани в канала, могат да се свържат с организаторите на адрес [email protected].