Около 32 хил. лева месечно струва охраната на неработещата от три години Русенска корабостроителница. Това става ясно от молба на синдика на дружеството Росен Милошев до Русенския окръжен съд, с която той иска да бъдат покрити направените до момента от него разходи. Общата сума за периода ноември 2019 г. - май 2020 г. е 187 365,07 лева. В нея се включват и заплатите на синдика от 1500 лева месечно, както и възнаграждение за оглед и опис на дълготрайните материални активи в размер на 10 200 лева.
Русенският окръжен съд приема искането и издава съответстващо определение, което не подлежи на обжалване. Парадоксалното в случая е, че основен кредитор на Корабната, който трябва да заплати тези разходи, е фалиралата Корпоративна търговска банка. Тя пък е в несъстоятелност вече близо 6 години и натоварените със събирането на дълговете й синдици не само че не бързат да си съберат вересиите, но и протакат процедурата по всякакви начини. Което си личи и по случая с Русенската корабостроителница - фирмата не работи, сградите й се рушат, машините ръждясват, но нито се търси купувач на предприятието, нито пък активите му се продават.
От документите на дружеството не става ясно нито кой е охранявал Корабната до ноември миналата година, нито пък кой я охранява в момента. 32 хил. лева месечно си е хубава сума, достатъчна да осигури работа на 30 човека, които на три смени да пазят предприятието денонощно. Чудно е и защо чак сега се прави оглед и опис на дълготрайните активи. За това какво може да се случи с тях в бъдеще, можем само да гадаем, тъй като е видно, че нито синдикът на Корабната, нито тези на Корпоративна банка имат идея какво да се прави. Или поне не бързат да правят каквото и да е.
„Русенска корабостроителница Запад“ е в несъстоятелност от март миналата година, но фирмата спря работа още през февруари 2017-а. Началната дата на неплатежоспособността, определена от съда на 31.01.2015 г., направи недействителни всички задължения и договори след тази дата, което развърза ръцете на кредиторите да започнат продажба на активите - нацяло или на части. Тогава би имало вероятност да ги купи някой истински предприемач, който ще ги иска, за да ги впрегне в работа, ако още стават за нещо. Но моментът бе изтърван, а в настоящата ситуация на глобална пандемия и световна икономическа криза това едва ли може да се случи.