Русенската корабостроителница спря работа преди 5 години, но вероятно ще пустее поне още пет, тъй като решение за осребряване на наличните активи няма. А такова може да бъде постановено едва след връщане на делото от горни инстанции, които следва да се произнесат ще бъде ли открито производство по несъстоятелност и по отношение на скрит съучастник.
Това става ясно от определение на Русенския окръжен съд в отговор на молба на синдика на „Русенска корабостроителница Запад“ Цветан Мирчев. 

В нея той се жалва, че вече няма пари да плаща за охрана на предприятието, а решение за обявяване в несъстоятелност, което да включва и осребряване на имущество, все още липсва. Така че необходимите пари трябва да се осигурят от кредиторите, т.е. най-вече от Корпоративна търговска банка, която също е в несъстоятелност.
От съдебното определение излиза, че синдикът не може да пристъпи към продажба на Корабната, дори ако към нея има заявен интерес. Което обяснява факта, че, откакто е в несъстоятелност, никой никъде не е обявявал търг за нея. И че въпреки нееднократните опити на местни отговорни фактори да направят нещо за възкресяване на предприятието, всъщност не може да се направи нищо преди решението на въпросните „горни инстанции“. Които очевидно не бързат да се произнесат.
Кой е „скритият съучастник“, за който „горните инстанции“ умуват, не става ясно. Това би трябвало да е някой краен получател на отпуснатите от КТБ близо 70 млн. лева заеми за Корабната, които всъщност изобщо не останаха в Русе, а бяха прехвърлени по сложни пътища до неясни и до днес лица. За главен виновник за източването бе обявен банкерът Цветан Василев, който обаче е физическо лице и не може да му бъде наложена несъстоятелност.
След 5 години бездействие в русенската корабостроителница вече не могат да се строят кораби, но могат да се ремонтират, твърдят запознати със състоянието на съоръженията и машините. Съществува и възможността цялото предприятие да бъде дадено под наем, какъвто интерес имаше преди години. И в тази посока обаче също не се прави нищо.
От повсеместното тупане на топката в очакване на Годо, който все не идва и не идва, изглежда печели само охранителната фирма, която вече няколко години пази активите на предприятието. Това е троянската компания „Багатур Груп“ ЕООД, която прибира 32 хил. лева на месец. Е, не й плащат много редовно, бавят й фактурите от февруари миналата година. Но сега ще й платят всичко накуп.