Изпитите след 7 и 12 клас няма да включват пълния материал от учебната година, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в предаването „Неделя 150“ по БНР.
Той обясни, че и преди година темите от последния месец на учебната година не са попаднали в матурите. За тази година обаче няма да се включва материалът от последните два-два месеца и половина.
„Тази година със сигурност ще има изключение. Нямаме единна скорост на преподаване в различните училища. Анкетата, която пуснахме, потвърди, че имаме различна скорост. Със сигурност ще се включва материал от дистанционното обучение“, каза Вълчев.
По думите му неравнопоставеността идва от това, че децата учат в различни училища, при различни учители, с различни подходи на преподаване.
„Не сме оценили до колко допълнителна неравнопоставеност доведе електронното обучение“, посочи министърът.
Днес ще бъдат обявени датите за изпитите, но вероятно държавните зрелостни изпити ще се проведат през първата седмица на юни, а националното външно оценяване - третата седмица на юни.
Това няма да забави издаването на документите за кандидатстване във висшите училища, каза Вълчев.
Министърът е категоричен, че външното оценяване след 4-ти и след 10-и клас е необходимо за диагностика на резултатите, защото е важно да се анализират образователните дефицити на учениците. 
„В следващите десетилетия трябва да търсим синергия, баланс и ефективен микс между дигитално и традиционно. Професиите ще търсят този микс“, обобщи Вълчев.