Русе се класира в челните петици по средните резултати от Националното външно оценяване /НВО/ за седмокласниците по български език и литература. Това стана ясно от данните, съобщени в столицата вчера от Министерството на образованието и науката. 
В класациите и по двата предмета с най-високи резултати са учениците от София-град. По български език и литература Русе е четвърти - втори и трети са съответно Смолян и Варна. Водещата позиция на София се осигурява от среден резултат от 65.33 точки, а Русе има 56.18. Интересно е, че Пловдив, който обикновено също има завидни постижения, този път е две позиции след Русе - едва на седмо място, след Габрово и Перник. 
По математика нещата стоят по подобен начин - Русе заема пета позиция по средните резултати, като преди него са отново същите градове, леко разместени, плюс още един град: София-град, Варна, Смолян, Бургас и Русе. Първото място води с 50.05 точки, Русе е постигнал 39.14, като този път Пловдив ни диша във врата от шестото място с 38.69 точки. 
Любопитна картина представлява извадката за училищата, чиито възпитаници са в Топ 10 по двата предмета на НВО. Девет от тези позиции се заемат от седмокласници в математически гимназии в страната, само една е заета от общообразователно училище - и това е  едно от частните училища в София. 
Така в класацията на училищата русенската Математическа гимназия „Баба Тонка“ е на четвърто място по математика със среден резултат от 93.47 точки и на шесто място по български език и литература, където нейните 27 ученици са постигнали среден резултат от 87.81 точки. 
Очаква се до дни да стане факт цялостната картина и анализът на постиженията на русенските седмокласници, уточни началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Впрочем същинското кандидатстване в гимназиите започва с подаването на документи от 5 до 7 юли. Първото класиране трябва да бъде обявено до 13 юли.