Докато по-голямата част от света в момента се опитва да се справи с пандемията от коронавируса, в Африка този проблем все още е сравнително малък. Континентът все още остава сравнително по-слабо засегнат от останалата част на света, но няколко от страните там са изправени пред друга и също толкова голяма опасност - епидемия, но от скакалци.

Рояците от скакалци са засегнали вече цели 23 държави от Африка и Близкия изток.

След като през януари нашествието порази Етиопия, Кения, Сомалия, Уганда и Судан, снесените яйца на насекомите вече се излюпват и очертават 20 пъти по-мощна атака в близките дни, твърдят експерти.

Насекомите вече опустошават посевите в страни като Египет, Пакистан и в Йемен, където гражданската война и без това е поставила населението в постоянна хуманитарна криза от няколко години насам.

Така много правителства са принудени да водят борба на два фронта - от една страна да поддържат социална дистанция в борбата с COVID-19, а от друга да вложат усилията си срещу напаст, която може да предизвика сериозен глад, засягащ милиони хора.

Големият проблем с пустинните скакалци е, че за денонощие те могат да изконсумират огромни количества храна, която понякога дори надвишава собственото им тегло. А когато се движат в "облаци" от милиони насекоми, това буквално означава унищожението на хиляди хектари посеви и насаждения.

Според оценките на експерти квадратен километър със скакалци консумира толкова, колкото биха изконсумирали 35 хиляди души.

Към момента най-засегната може би е Етиопия, където в крайна нужда от хранителна помощ са изпаднали около 1 млн. души. За страната това е най-мащабното струпване на опасните насекоми от поне 20 години насам.

Над 200 000 хектара земеделски култури са били повредени или изцяло унищожени от насекомите, което ще доведе до загуби от над 356 000 тона зърно, включително сорго, царевица и пшеница, съобщи Агенцията по храните и земеделието към Организацията на обединените нации (ООН).

Освен това още 1,3 млн. хектара пасища са засегнати основно в региона на Сомалия. Това ще доведе до намаляване на площта за пасища с около 61% - нещо, от което ще пострада сериозно и скотовъдството в региона.

"Ситуацията е особено притеснителна в Етиопия, Сомалия и Кения. Около един милион души само в Етиопия са засегнати от нападението на скакалците и в момента се нуждаят от спешна хранителна помощ", коментира пред EUobserver Кирил Феран, висш служител на ООН в региона.

Снимка: Getty Images

В момента Агенцията по храните и земеделието към ООН разглежда нападението на скакалците като хуманитарна спешна ситуация от Трето ниво - същото, под което са категоризирани и пандемията от коронавируса, както и войните в Сирия и Йемен.

Агенцията се е заела с това да извърши пръскания с пестициди над местата, където в момента скакалците се размножават и следи поведението на рояците, за да ограничи разпространението им. От там също помагат и на някои от най-сериозно пострадалите овчари и земеделци да се подсигурят с достатъчно храна, за да оцелеят.

Един от проблемите в случая обаче идва оттам, че кризата със скакалците съвпада с кризата около коронавируса. Заради пандемията вносът на инсектициди е силно ограничен, което на практика прави засегнатите от насекомите страни на практика безсилни да отговорят на удара. А облаци от втората вълна вече унищожават обширни райони от Сомалия и Етиопия, придвижвайки се към Судан.

Някои посочват като основна причина за кризата утежняващите се глобални климатични промени. 

По принцип при нормални условия досега популацията от скакалците трябваше да е намаляла значително и да е пред изчезване. Промените в климата - повишени средни температури и увеличените количества дъжд в региона, обаче благоприятстват за размножаването и разпространението на насекомите. 

За пръв път от 70-те насам такова огромно количество скакалци се появява в Северна Кения. По-лошото за местните обаче е, че те започнаха да се размножават там. В края на миналата година облаци от скакалци преминаха над Аденския залив и Червено море, носени от вятъра, а в началото на тази година предизвикаха малка криза.

Сега обаче, заради наводненията в Сомалия от декември и по-високите температури, насекомите получиха подходяща среда за размножаването си. Така в края на февруари и началото на март в Кения се излюпиха нови поколения, които за около месец израстват в пълен размер и се сдобиват с крила.

Всичко това повдига значително напрежението сред местните групи. Дори и при нормалния условия 20-те млн. души, живеещи в Източна Африка, са изправени пред проблем с недостига на храна. Сегашната заплаха обаче ги поставя пред угрозата от сигурен глад.

Голяма част от тях са християни и в цялата тази ситуация те виждат библейски знаци за края на дните - болести (COVID-19), войни покрай засилването на екстремистките групировки в региона, глад и скакалци - достатъчен повод за още паника.

Снимка: Getty Images

Жител на Уганда посочва дърво, засегнато от скакалците. Снимка: Getty

В отговор на спешната нужда Групата на Световната банка се стреми да предоставя гъвкава подкрепа на засегнатите от огнището страни.

В краткосрочен план от Групата се стремят да мобилизират спешно отпускане на средства, което, съчетано с политически съвети към правителствата, да доведе до разработването на план за реакция на кризата.

В дългосрочен план се предвиждат по-голям пакет от мерки за подкрепа. Целта на програмата е да помогне на засегнатите домакинства и общности да се справят с икономическите последици от щетите от скакалците, да възстановят поминъка си и да предотвратят появата на бъдещи вредители.

Въпреки това обаче несигурността в региона е огромна, а потенциалните кризи, които могат да се породят от създалото се напрежение, биха били опустошителни.