Независимо на какво възраст сте, винаги можете да подобрите вашата фигура. Друг въпрос е как да я запазим в продължение на много години, какво трябва да се направи за това. Основното нещо, което трябва да запомните: няма магически диети.

Запомнете: За да отслабнете, трябва само да изразходвате повече енергия, отколкото получавате с храна.

1. За да видите резултата, не забравяйте да си правите снимка в цял ръст веднъж месечно. Може би сега не искате да се възхищавате на тези фотографии, но един ден ще се радвате да ги разгледате и да ги сравните с по-новите.

2. Научете се от време на време да се глезите. По правило наддаваме на тегло, защото се храним не само за да задоволим физическия глад, а и емоционалния. Съжаляваме се след труден ден, утешаваме се, ако възникнат проблеми, радваме се да отпразнуваме някое събитие и в крайна сметка изгонваме скуката и монотонността си в ежедневието. Някои дори си почиват така от домакинската работа. Но от време на време се възнаграждавайте за постигнатите резултати, поръчайте си нещо вкусно от доставка на храна по домовете за награда.

3. Ако искате не само да отслабнете, но и да запазите резултата си без проблеми, ще трябва да се научите да получавате всичко това без участието на хладилника. И най-напред научете се как да го правите приятно за вас. Някой ще каже, че е скъпо. Повярвайте ми, един красив лак за нокти струва колкото парче торта и изобщо не съдържа калории. Едно допълнително пътуване до скъп ресторант може да бъде заменено с покупка на нова чанта или чифт обувки. Направете списък на вашите желания - и големи, и малки, и материални, и нематериални, и ги изпълнявайте едно по едно, в зависимост от повода.

4. Понякога искате да заровите главата си в пясъка и да скриете неприятностите. Но с това нищо няма да решите, бедите няма да изчезнат защото през нощта сте опустошили хладилника. Запитайте се: "Какво правя? Защо ям това? Кое ще е по-добре от това? И какво мога да направя, за да разреша проблема? Не е никак лесно просто да спрете да ядете, или да правите нещо различно. Отнема няколко месеца, за да се научим да действаме, а не да дъвчем. Но денят, в който ще действате, а не дъвчете, ще помните дълго.

5. Когато започнете да отслабвате: винаги има още един шанс. Ако се случи така, че сте се отклонили от курса си, не се отказвайте, изчакайте сутрин, понеделник или следващата атака на самобичуване, за да започнете отначало. Между другото, самобичуването изобщо не носи нищо добро, колкото повече се укорявате, толкова по-малко искате да направите нещо за себе си. Колкото по-малко правите за себе си, толкова по-малко обичате себе си, защото, както знаете, човек обича това, в което влага силата и душата си. Е, колкото по-малко обичаш себе си, толкова повече се укоряваш. Прекъснете този кръг. Яли ли сте на почивка в ресторант? Нищо, когато се приберете вкъщи, така или иначе ще правите гимнастика и ще се хвалите, че не се отказвате. Хапнахте ли малко чипс и пуканки по време на филма? Както и да е, хапнете това, което сте планирали за вечеря, продължете пътя си от мястото, където сте се спънали, и тогава ще продължите само напред. И един ден със сигурност ще достигнете целта си.