Дървениците са най-разпространените вредители-насекоми в цял свят. Разпространението им е много лесно, а размножаването им прекалено бързо и обилно, това ги прави изключително опасни. От къде може да пренесем дървеници? Отворът е – почти от всякъде. Най-общо казано, е че всички публични пространства са застрашени от наличие на дървеници. Това са аерогари, железопътни гари, автогари, публичен транспорт, хотели, хостели, мотели, общежития, заведения, спирки и др. Дори и един засегнат да е минал от там и да е седнал на някое място, то вие вече сте застрашен. Те лесно влизат в дамски чанти, сакове и дори по дрехите. След, което вие се прибирате вкъщи и домът вече е заразен

Дървениците се крият на тъмни пространства и места, които са близо до човека. Най-често това са матраците на леглата, малки процепи по пода или мебелите, зад скъсани тапети, в гардероби и т.н. Хранят се с човешка кръв чрез ухапвания, най-често вечер, когато човек спи. На сутринта се наблюдават ухапвания, наподобяващи обрив.

Как да се справим с дървениците:

1. Направете проучване на пространството-

Фокусирайте се върху най-застрашените зони – матрака, подматрачно пространство, гардероби, фуги по пода и тапетите.

2. Изперете и почистете –

Спалното бельо и дрехите от гардероба, плюс постелки и други неща от плат изперете с вряла вода. Каквото може в пералня, а което не може на ръка с вряла вода.

Почистете с чета и препарат леглото, пода и другите области, които могат да са засегнати;

3. Третирайте с препарат –

Проучете в интернет или се консултирайте с хора, които са професионалисти, кои препарати са най-ефикасни и как да ги нанесете. Важно е да имате пълната информация, тъй като ще третирате области, до които ще бъдете близо, като леглото например, и не трябва да допускаме риск за здравето на нас или някой от семейството;

4. Извикайте екип от специалисти

Много често или в почти всички случаи сам човек не може да се справи със ситуацията. Малкият размер на вредителите и бързото им размножаване прави борбата нечестна. Един то най-ефективните варианти е професионално пръскане против дървеници. Екип идва на място, оглежда местата, които са рискови и прави оценка на проблема. След това могат да вземат индивидуални мерки, преценявайки къде да пръскат и какъв препарат да използват.