Точно преди кризата, причинена от пандемията с Ковид-19, русенци са поразхлабили колана и са се ангажирали с повечко ипотечни заеми. Това показват данните на Агенцията по вписванията за първото тримесечие на година. 
За януари-март са регистрирани 72 законни ипотеки, които се използват при покупка на ново строителство. Договорните, вписвани при придобиване с банков заем, са 198. Броят им е с 11% по-голям, отколкото през първото тримесечие на миналата година. При това те вероятно са сключени за период от малко над 2 месеца, тъй като след обявяването на извънредното положение на 13 март и шоковото му отражение върху икономиката дори хората с големи възможности вече много внимателно контролират разходите си. 

Сега внезапната икономическа депресия заради пандемията и резкият скок на безработицата вероятно ще донесат проблеми на домакинствата, изплащащи ипотечен кредит. В настоящата ситуация да теглиш заеми за имот, вече изглежда като лудост, още повече че масовите очаквания са за спад на цените. 
Данните на Агенцията по вписванията показват още една тенденция - драстичен спад на заличените ипотеки. Те са с една трета по-малко, отколкото през първото тримесечие на миналата година. Едно от възможните обяснения е, че заради несигурните месеци пред нас повече хора предпочитат да задържат повече пари у себе си, а не да погасяват заеми предсрочно. 
През първото тримесечие на годината в Русенско се отчитат общо 1018 сделки с имоти, което е близо до миналогодишното ниво. В тово число влизат договори за дарения, замени, наеми, аренди, възбрани, завещания и др., при които или няма прехвърляне на собственост, или пък липсват броени пари. За реални сделки може да се смятат тези, при които е използвана ипотека, т.е. се ползват пари на банките. Те са между 200 и 300 на тримесечие, тоест максимум 100 сделки на месец.
През 2019 година цените на жилищата в Русе отчитат ръст от 4.8%, показват данните на националната статистика. Новото строителство поскъпва с 2.1%, а старото - с 5.2 на сто. Спрямо предходното тримесечие покачването е съответно с 0.2% и 1.3%.
Според официална информация средната цена за жилище в Русе в края на 2019 г. достига 1192 лева (609 евро на кв. м). Това означава, че пред последните пет години  жилищата в града са поскъпнали с една трета - с 33.10%. Повишението идва повече от старото строителство - 34.89%. Новите жилища вдигат цената си само с 20.55 на сто. Повечето от тях, най-вече тези в централната част на града, остават на цени със 150-200 евро по-високи. Новото строителство в по-крайните квартали вече се предлага на нива около 600 евро, колкото е средната цена за Русе.
И през 2019 г. жилищата са продължили да поскъпват с темп, изпреварващ не само инфлацията, но и лихвите по ипотечни кредити, които вече масово са под 4%. Ситуацията обаче най-вероятно рязко да се промени в следващите месеци. И преди кризата с коронавируса русенски брокери на недвижими имоти твърдяха, че търсенето на нови апартаменти остава много слабо. А сега, когато фирми спират работа принудително заради забраните или заради отпаднали поръчки от европейски клиенти, освобождават хора и броят на безработните расте, купувачите съвсем ще оредеят. 
Добрата новина е, че ситуацията е много различна отколкото през 2008 г., когато балонът на жилищните имоти се спука и много апартаменти бяха принудително продавани заради невъзможност да се погасяват банковите кредити. Тогава средната цена на квадратен метър в Русе бе достигнала 1750 лева - с 50% над сегашните. А средната брутна заплата в Русенско бе 455 лева, докато сега е над 1000 лв. Засега няма и никакви очаквания за почакване на лихвите. А депозитите на домакинствата в банките са 56 млрд. лева - два пъти повече отколкото отпуснатите за тях кредити. Точно обратна бе ситуацията през 2008 г.