Регионалните здравни инспекции в областите, в които не са установени случаи на коронавирус, ще получат препоръки за по-активно търсене, стана ясно на брифинга на Националния оперативен щаб. Последните 90 проби в Разград са отрицателни.

Постъпилата в Районната здравна инспекция в Разград справка от личните лекари сочи нула болни от остри респираторни заболявания.

„Основната причина да нямаме заразени с Covid-19 в Разградска, в Търговищка област, а и в цяла Североизточна България, е фактът, че нямахме туристически сезон, каза за Радио Шумен заместник-директорът на Инспекцията д-р Анатолий Стойнов.

Другата причина е, че много малко хора се завърнаха от държави с усложнена обстановка.

Под карантина в Разградско в момента са 399 души и техният брой намалява ежедневно. На всички лежащоболни в многопрофилната болница са направени тестове, които са отрицателни. Болницата и РЗИ разполагат с тестове. Бързи тестове се правят в частната лаборатория.

„Обезпокоени сме за последиците в региона след Байряма, когато много хора от южната ни съседка ще се приберат за празника“, каза д-р Стойнов.